SANADEROVO OTKRIĆE

I ja sam razgovarao s emirom od Katara!

12.01.2009 u 17:19

Bionic
Reading

Premijer Ivo Sanader izjavio je danas da će Vlada o mogućnosti da Katar u Hrvatskoj izgradi LNG terminal razgovarati s partnerima uključenim u konzorcij za izgradnju terminala u Omišlju

ZAGREB - "I ja sam razgovarao s emirom od Katara u New Yorku. Dakle, to su konstantni razgovori i to je jedna vrlo ozbiljna kombinacija", odgovorio je Sanader na pitanje podržava li Vlada ideju predsjednika Mesića da Katar u Hrvatskoj gradi terminal za ukapljeni prirodni plin.

Podsjetio je da postoji i ideja izgradnje terminala u Pločama, za koju je interes nedavno iskazao i član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.

"To je relativno stara, a sada obnovljena ideja, razmotrit ćemo ju i razgovarati s našim partnerima u europskom konzorciju, gdje tri hrvatske tvrtke imaju 25 posto", rekao je Sanader odgovarajući na upite novinara nakon sastanka u povodu prve godine koalicijske Vlade.

Objasnio je da će se razgovarati o ideji da još netko uđe u taj konzorcij.

"Postoji interes i MOL-a, ne samo putem INA-e, nego i kao zasebne kompanije, ali ćemo otvoriti i pitanje mogućnosti drugog LNG terminala i da vidimo tko bi tu bio mogući investitor. Pitanje je ima li hrvatska financijske snage za dva LNG terminala, a ako nema, vidjet ćemo što to znači i bismo li to dali nekom u koncesiju ili bi netko drugi bio investitor", kazao je Sanader.

Naglasio je da je Hrvatska zainteresirana i za energetsku neovisnost BiH.

Sanader je potvrdio i da će se ići u izgradnju novog podzemnog skladišta plina, prije svega za hrvatske potrebe, ali da bi u njemu plin mogle čuvati i druge zemlje iz okruženja.

Premijer je komentirao i najave otpuštanja radnika u trgovini zbog neradne nedjelje.

"Odbacujem u svakoj primisli argumentaciju nekih trgovačkih centara i lanaca da će morati otpuštati ljude zbog (ne)rada nedjeljom. Oni te ljude nisu ni zaposlili da bi radili nedjeljom pa ih nemaju razloga ni otpuštati zato što se ne radi nedjeljom", rekao je Sanader, dodajući da će vladajuća koalicija promatrati učinke Zakona o trgovini koji uređuje rad trgovina nedjeljom na gospodarstvo i opće stanje u zemlji.