Hrvatska APEL KUĆANSTVIMA

Plinara Zagreb isključila oko 600 nezaštićenih potrošača

Gradska plinara Zagreb na svom je distribucijskom području do sada isključila više od 600 potrošača iz kategorije poduzetništvo, odnosno tvrtki, trgovačkih centara, ugostiteljskih objekta i drugih nezaštićenih potrošača, doznaje se kasno poslijepodne u Gradskoj plinari

ZAGREB - Cijeli taj proces se nastavlja i nadamo se da ćemo za dan, dva završiti s iskapčanjem svih oko 900 nezaštićenih potrošača, izjavio je glasnogovornik Gradske plinare Zagreb Davor Šestan.

Prema njegovim riječima, broj tvrtki koje proteklih dana nisu dopuštale isključenje zadržan je na njih 30-ak, a tijekom današnjeg dana nastavljena je i provjera o razlozima zašto nije dopušteno isključenje, da li je možda bila riječ i o tome da u trenutku kada su ekipe plinare bile na terenu nije bilo odgovornih osoba ili slično.

U kategoriji poduzetništvo su i pekarnice, ali za sada se njima još ne isključuje plin, kaže Šestan.

Ističe kako se Gradska plinara Zagreb maksimalno trudi ispoštovati naputke Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva i ne isključivati, odnosno ostaviti na tehnološkom minimumu, tvrtke koje bi zbog potpunog prekida isporuke plina mogle imati velike štete na samim postrojenjima i strojevima.

Prema dostupnim podacima iz Ministarstva gospodarstva i Plinacra, riječ je o 40-ak tvrtki kojima bi potpuna obustava isporuke prirodnog plina mogla uzrokovati štete na postrojenjima, a riječ je primjerice o tvrtki Dioki, farmaceutskim tvrtkama, staklanama, i sl.

Među tvrtkama kojoj je isporuka prirodnog plina na tehnološkom minimumu je i Hrvatska elektroprivreda iz koje ističu da imaju dovoljne rezerve alternativnih goriva, lož ulja i mazuta, te da je opskrba sigurna.

Hrvatski elektroenergetski sustav je stabilan i može zadovoljiti sve potrebe kupaca, ističe glasnogovornik HEP-a Radomir Milišić.

U Hrvatskoj su od subote, 10. siječnja, na snazi mjere 5. i 6. stupnja iz Uredbe o sigurnosti opskrbe prirodnim plinom, a koje se odnose na obustavu isporuka industrijskim i ostalim nezaštićenim kupcima plina.

Prema Uredbi, peti stupanj podrazumijeva obustavu isporuke plina svim kupcima izravno priključenim na transportni sustav, osim HEP-a, a šesti obustavu isporuke svim kupcima priključenim na distribucijski sustav, osim zaštićenim kupcima. Pritom se vodi računa o svim tvrtkama koje bi zbog obustave isporuke plina mogle pretrpjeti štetu na postrojenjima, odnosno one će biti na tehnološkom minimumu.

I iz Ministarstva, Plinacra i Gradske plinare Zagreb i danas ponavljaju apel svim potrošačima i kućanstvima na štednju i odgovorno ponašanje te dosljednu primjenu propisanih mjera kako bi se i dalje osigurala nesmetana opskrba plinom zaštićenih kupaca - kućanstava, bolnica, škola, vrtića i sl.

 

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još