FRATTINI U ZAGREBU

Italija i EU žele pomiriti Sloveniju i RH

12.01.2009 u 16:09

Bionic
Reading

Italija želi brzo rješenje slovensko-hrvatskoga graničnog spora koji je izazvao blokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om, rekao je talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, izrazivši nadu da će to dogoditi u tijeku češkog predsjedanja EU-om

'Italija želi brzo rješenje hrvatsko-slovenskog spora", rekao je Frattini novinarima nakon sastanka s hrvatskim ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem.

Talijanski ministar, koji boravi u službenom posjetu Hrvatskoj, izjavio je na konferenciji za novinare da je s ministrom Jandrokovićem razgovarao "o zajedničkom cilju, a to je zatvaranje pregovora 2009. kako bi Hrvatska mogla postati članicom EU-a 2010.".

Glede talijanskog aktivnog uključivanja u rješavanje tog spora, o čemu su pisale talijanske i slovenske novine, Frattini je rekao kako Italija želi da se nađe rješenje tog pitanja jer obje zemlje u svojem susjedstvu smatra gospodarskim i političkim partnerima.

Istaknuo je da slovenska blokada ne smije zaustaviti Hrvatsku na putu prema EU. Italija i EU nastoje pomiriti dvije zemlje te olakšati i učiniti sve da hrvatska i slovenska vlada postignu dogovor, ustvrdio je.

Ministar Jandroković je zahvalio Frattiniju na "stalnoj i snažnoj potpori" Italije Hrvatskoj na putu u EU te na talijanskoj ratifikaciji protokola o članstvu Hrvatske u NATO-u.

"Bez obzira na trenutačan zastoj (u pregovorima s EU-om) zbog situacije sa Slovenijom Hrvatska neće posustati i još će snažnije nastaviti unutarnje reforme. Vjerujemo da će ta situacija, koja nije u europskom duhu, vrlo brzo biti prevladana te da će se pronaći rješenje koje će zadovoljiti i hrvatsku i slovensku stranu", rekao je Jandroković. Ponovio je da Hrvatska ni na koji način ne prejudicira granicu sa Slovenijom.

Italija se nada da će biti riješeno pitanje prava talijanskih državljana da sudjeluju u povratu denacionalizirane imovine u Hrvatskoj, i "to pitanje nikad nije smatrala uvjetom za ulazak Hrvatske u Europsku uniju", istaknuo je Frattini. Dodao je da će se o tom pitanju nastaviti razgovori na bilateralnoj razini.

Spomenuvši i jedan predmet u vezi s tim pitanjem, koji se vodi na Vrhovnom sudu, rekao je kako vjeruje u presudu Vrhovnog suda jer je Hrvatska buduća članica EU-a.

"Vjerujemo u rješenje Vrhovnog suda i vjerujemo i nadamo se da će Hrvatska riješiti taj problem", kazao je talijanski ministar.