ISPITI ZA 2.000 KUNA

Pet tisuća studenata pohađalo Tipurićevu 'školu'

12.02.2010 u 22:10

Bionic
Reading

Najveći grijeh smijenjenog dekana Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darka Tipurića je Međunarodna ljetna škola zagrebačkog Ekonomskog fakulteta za koju fakultet nije imao dopuštenje Ministarstva. Tu je školu, koja bi se mogla nazvati 'kako za dvije tisuće kuna položiti ispit?', od 2007. godine pohađalo nešto više od pet tisuća studenata

U nalazu Ministarstva koje je na zahtjev USKOK-a provelo nadzor nad radom zagrebačke Međunarodne ljetne škole jasno je da Ekonomija nije za takav oblik studiranja imala dopusnicu, a najvjerojatnije ni suglasnost Sveučilišta, piše Jutarnji.hr.

'Prema dosadašnjim saznanjima, mi Fakultetu nikad nismo dali takvu suglasnost, a ne sjećam se ni da ju je Ekonomija tražila. No još gledamo po arhivi', kazao je rektor Sveučilišta Aleksa Bjeliš.

Škola nije bila ustrojena kao sveučilišni studij, pa ispiti koji su se tamo polagali 'ne mogu biti pravno valjani s obzirom na program formalnog visokog obrazovanja, a njegovim se završetkom ne mogu ispunjavati studijske obveze, niti se mogu priznavati kao položeni ispiti iz studijskog programa', utvrdilo je Ministarstvo.

Stečene ocjene i ECTS bodovi nikako se studentima nisu smjeli upisivati u indeks jer zakon ne dopušta prijenos ECTS bodova sa svojevrsnog tečaja na studij kao oblik formalnog obrazovanja.

A upravo se to događalo na Ekonomiji. U Međunarodnoj ljetnoj školi prolaznost ispita bila je gotovo 100 posto. U 2007, 2008. i 2009. Ljetnu je školu polazilo ukupno 5.093 studenta. Ministarstvo namjerava provesti istragu i o radu takvih škola u Osijeku i Splitu.