KAZNA 2.000 KUNA

Uhićen jer je policiju nazvao milicija

12.02.2010 u 20:08

Bionic
Reading

Branko Berać iz Županje mora platiti dvije tisuće kuna kazne jer je za policiju koristio riječ 'milicija'

'Pazite se tamo, budite dobri da vas milicija ne mora batinati', rekao je nećaku i njegovu prijatelju ispraćajući ih u Split na utakmicu između Hajduka i Dinama. Nakon toga prišao mu je neki čovjek i pitao zašto policiju zove milicija:

'Odgovorio sam mu da je to isto, ono što je nekada bila i radila milicija, danas radi policija. Neznanac je nakon toga uzmakao jedan korak, raširio sako i desnom rukom uhvatio dršku pištolja koji je imao za pojasom, a lijevom ispod pulovera izvadio policijsku značku na lancu te mi, predstavivši se kao zapovjednik kriminalističke policije, oštro naredio da se ne mičem', kaže Branko Berać za Večernji.hr.

'Berać je uhićen te je u pritvoru proveo gotovo cijeli dan. 'Kazna je određena samo na temelju izjave onog krim policajca, a mene nitko ništa nije pitao', ogorčen je Berać. Kaže da će se žaliti, a kaznu ne misli platiti. Radije će ići u zatvor.

'Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira zabranjeno je omalovažavanje i vrijeđanje ovlaštenih službenih osoba, a o visini kazne odlučuje prekršajni sud', objašnjava voditelj Odjela za javni red u Policijskoj upravi vukovarsko-srijemskoj Ivo Ivkić i napominje da, pravno gledano, milicija u Republici Hrvatskoj ne postoji od 1991. godine.

Apsurdnost cijele priče još je veća pogleda li se Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira (objavljen i na službenim stranicama MUP-a), koji se nije mijenjao od 1990. godine. U njemu se tako sve provodi u ime Socijalističke Republike Hrvatske, a taj je naziv iz Zakona izbačen u pročišćenoj verziji s kraja te godine, piše Večernji.