STANJE NA CESTAMA

HAK upozorava: snijeg, vjetar i poledica

12.02.2010 u 17:37

Bionic
Reading

Od 15,40 sati, dionicom autoceste A 1, između čvorova Sveti Rok i Maslenica smiju prometovati samo osobna vozila, zbog bure. Ostali voze obilazno državnim cestama preko Gračaca i Zatona Obrovačkog (D 50, D 27 i D 54), javio je Hrvatski autoklub.

Slab snijeg pada u središnjoj Hrvatskoj, Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji. Jak vjetar puše na dionici autoceste A 6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i tunela Tuhobić.

Kolnici su mjestimice mokri ili samo vlažni, te skliski u većem dijelu zemlje, a ponegdje ima i raskvašenog ili ugaženog snijega. Moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Upozorava se vozače da na put ne kreću bez zimske opreme. U Hrvatskom primorju i Istri vozi se po suhim kolnicima.

Državnom cestom D 25 Gospić-Karlobag prometuju samo osobna vozila. Zbog bure, na Paškom mostu zabrana je prometovanja za I. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle), a na Jadranskoj magistrali (D 8) od Bakra do Svete Marije Magdalene dodatno i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina).

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu: u Gorskom kotaru - na D 3 'staroj' cesti, Zdihovo-Delnice-Sopač, D 32 Prezid - Delnice, D 42 Stubica - Ogulinski Hreljin, D 203 Brod na Kupi - Delnice, D 305 Parg - Čabar, D 501 Gornje Jelenje - Oštrovica - Meja, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Gornjeg Jelenja, Čabra, Delnica i Vrbovskog.

U Lici : D 25 Korenica-Gospić, D 42 Josipdol-Poljanak, D 52 Špilnik-Korenica i D 506 Dobroselo-Bruvno. U Hrvatskom primorju u zaleđu Novog Vinodolskog, a u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj - D 29 Tugonjica - Laz - Soblinec (D 3), D 35 Gojanec-Ivanec-Lepoglava-Očura-Švaljkovec, D 41 GP Gola-Drnje-Koprivnica-Križevci-Veliki Raven, D 45 Veliki Zdenci-Garešnica-Rogoža-Čvor Kutina, D 209 GP Mursko Središće-Čakovec-Nedelišće, D 508 GP Macelj - Lepoglava, ŽC 4030 Petrov Vrh, ŽC Slatinski Drenovac-Velika, te na cestama Krapinsko-zagorske županije.

Državnom cestom Dvor-Hrvatska Kostajnica-Jasenovac (D 47) prometuju samo osobna vozila i autobusi. Zbog obnove tunela Lokva Rogoznica, na dionici Jadranske magistrale (D 8) Omiš-Dupci, vozi se naizmjence - obilaznicom s južne strane tunela. Također, naizmjence, zbog obnove kolnika u Podaci - jednim trakom.

Na graničnim prijelazima nema čekanja. Ne plove trajekt na liniji Valbiska-Lopar (Krk-Rab), te katamarani iz Rijeke prema Lošinju i Rabu. Trajekti i katamarani na ostalim linijama plove prema redu plovidbe.