GLAVAŠ PORUČUJE ŠIMONOVIĆU

'Nećete me vidjeti ni u Lepoglavi ni u Zenici!'

11.02.2010 u 12:08

Bionic
Reading

Šimonović obmanjuje javnost i vidljivo je da mu ja lebdim iznad glave. Jedino mu mogu poručiti: nikad me neće vidjeti ni u Lepoglavi ni u Zenici. Ni on ni HDZ! – prva je reakcija Branimira Glavaša na tzv. sarajevski sporazum, potpisivanje izmjene bilateralnog sporazuma o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima između RH i BiH. Sporazum su potpisali ministar pravosuđa RH Ivan Šimonović i ministar pravde BiH Bariša Čolak

Prema sporazumu, pravomoćno osuđene osobe, prebjezi, neće moći zloupotrebljavati dvojno državljanstvo da bi izbjegli izdržavanje kazne, nego mogu samo birati u kojoj državi žele odslužiti kaznu.

Glavaš je, podsjetimo, prošle godine na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. Međutim, zatražio je i dobio bosanskohercegovačko državljanstvo da bi izbjegao robiju u RH. Budući da su Glavaševi roditelji podrijetlom iz Drinovaca pokraj Gruda, tamo je izgradio kuću i nastanio se.

U međuvremenu su se Glavaševi odvjetnici u Zagrebu žalili Vrhovnom sudu RH na presudu Županijskog suda u Zagrebu i žalbeni postupak je u tijeku. Glavaš je uvjeren da je Šimonović forsirao sarajevski sporazum iz političkih razloga, samo zbog njega, te da je potpisivanje sporazuma s BiH namjerno tempirao prije odluke Vrhovnog suda o njegovoj žalbi.

Kad smo nazvali Glavaša, njegova prva reakcija je bila da je 'sve jasno' i da se nema što komentirati, a onda je osuo paljbu po ministru pravosuđa RH. 'To što Šimonović radi nije slučajno nego tendenciozno, s namjerom da se podgrije i stvori atmosfera linča uoči odlučivanja Vrhovnog suda o mojoj žalbi. Također je nedopustivo da Šimonović brifira novinare pojedinih medija da bi se atmosfera linča stvorila i podgrijavala', komentira Glavaš.

Prema Branimiru Glavašu, nedopustivo je da hrvatski ministar pravosuđa Šimonović proizvoljno razdvaja ratni zločin nad civilima, ratni zločin nad vojnim zarobljenicima i ratni zločin nad ranjenicima.

'Protuustavno je to što radi Šimonović, njegovo tumačenje sporazuma i razdvajanje ratnog zločina nad civilima, vojnim zarobljenicima i ranjenicima. Nema u tome razlike, a on sada izdvaja zločin protiv civila. Nedopustivo je proizvoljno i osobno tumačenje djela ratnog zločina', mišljenja je Glavaš.
Njegovi odvjetnici u Zagrebu će najvjerojatnije nakon što dobiju i prouče izvornik sarajevskog sporazuma podići tužbu jer je sporazum s BiH, prema njima, protuustavan.

Glavaš je, uz ostalo, ljutit na Šimonovića zbog toga što hrvatski ministar pravosuđa komentira sudske postupke u javnosti.

'Ministar Šimonović dobro zna što je prihvatljivo, a što neprihvatljivo ponašanje kad su sudski postupci u tijeku', zaključio je Glavaš.