Hrvatska MINISTAR PRAVOSUĐA BIH:

'Glavaš ne može u zatvor u BiH!'

Ministar pravosuđa BiH Bariša Čolak ocijenio je u srijedu da Branimir Glavaš, koji je u Hrvatskoj nepravomoćno osuđen za ratni zločin, neće služiti zatvorsku kaznu u BiH jer to onemogućava zakonodavstvo te zemlje za osobe za koje se izrekne pravomoćna presuda u njihovoj odsutnosti

'Ukoliko (Glavaš) bude pravomoćno osuđen u Hrvatskoj u odsutnosti, u BiH se tu presudu neće moći izvršiti. Nijedna pravomoćna presuda u odsutnosti ne može se izvršiti bez obzira na to o kojim se djelima radi', rekao je Čolak u izjavi za medije u Mostaru.

Prema sporazumu između BiH i RH, ali i vrijedećem zakonodavstvu BiH, protiv osobe koja je nedostupna pravosuđu te zemlje ne može se voditi sudski proces.

Objasnio je da se sporazum o izmjenama sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima trenutačno ne odnosi na Glavaša jer je on nepravomoćno osuđen pred Županijskim sudom u Zagrebu, a u tijeku je žalbeni, drugostupanjski postupak pred Vrhovnim sudom Republike Hrvatske.

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović i njegov bosanskohercegovački kolega Bariša Čolak potpisali su u srijedu u Sarajevu sporazum o izmjenama sporazuma o međusobnom izvršenju sudskih odluka u kaznenim stvarima, kojima je osigurano da pravomoćno osuđene osobe više neće moći izbjegavati služenje zatvorske kazne zlorabeći institut dvojnog državljanstva.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još