LOŠA POSLOVNA ODLUKA

Orfej izlazi iz upravljanja Arenom

10.02.2010 u 13:00

Bionic
Reading

'Dobio sam na uvid kopiju ugovora koji je Orfej potpisao o ulasku u konzorcij Arena poslovno upravljanje. Sada mogu reći da je to loša poslovna odluka i tražit ću da se HRT povuče iz tog posla', kazao je sjednici Programskog vijeća v.d. ravnatelj HRT-a Josip Popovac

Podsjetimo, ravnatelj Orfeja Željko Mesar potpisao je ugovor o ulasku HRT-ove tvrtke kćeri navodno bez znanja bivšeg ravnateljstva kuće, u konzorcij Arena poslovno upravljanje u kojem se još nalaze tvrtke Da! i Dialogos – tvrtke kćeri Digitel komunikacije, Ingra i Intel njezina tvrtka kćer. Ovaj konzorcij jedini se javio na treći natječaj za upravljanje najvećom hrvatskom dvoranom.

Generiranje gubitaka

Orfej je osnovan 26. lipnja 1997., a bavi se nakladom, distribucijom,produkcijom i angažiranjem statista za HRT. Miroslav Škoro bio je prviravnatelj Orfeja, koji trenutno broji 15 zaposlenih. Orfej je 2007.godinu završio s 1,5 milijuna kuna dobiti, a 2008. završio je s 684.000kuna u plusu.Međutim Orfej već godinama prenosi akumulirani gubitak izprethodnih godina pa je on on u 2008. godini iznosio 7 milijuna kuna.

'Obavio sam razgovor s Mesarom koji mi je donio kopiju ugovora. Nikakvu odluku o njemu i Orfeju nisam donosio zbog današnjeg izbora glavnog ravnatelja. Međutim, ravnatelj nije izabran i vremena za čekanje nema jer je riječ o poslovnoj odluci.

Još ovaj tjedan sazvat ću skupštinu Orfeja na kojoj ću zatražiti da se povuče iz tog posla, a tu će se odlučiti i o Mesarovoj sudbini', kazao je Popovac.

Ako HRT povuče Orfej iz posla, moglo bi se dogoditi da i treći natječaj za upravljanje Arenom propadne jer, kako je prije nekoliko dana za jedan dnevni list ustvrdio direktor Arene Zagreb Zdenko Antunović, 'cijela priča nema smisla bez televizije', a Nova TV i RTL navodno za ovaj posao nisu zainteresirane.

Na Vijeću se potegnulo i pitanje, o čemu se pričalo u kuloarima, je li dopredsjednik Vijeća Siniša Grgić sudjelovao u pregovorima oko ulasku Orfeja u konzorcij. Grgić je sve aluzije na njegovu moguću pregovaračku poziciju s gnušanjem odbacio, ali je potvrdio da se s jednim prijateljem, kojeg nije želio imenovati, našao u neformalnom druženju s ljudima koji su bliski konzorciju i da se tada potegnulo pitanje Orfeja.

'Nikakve službene kontakte nisam imao. Bio sam neslužbeno u jednom društvu i, kada se potegnulo pitanje ulaska Orfeja, uputio sam ih da se za sve jave ravnateljstvu HRT-a. Nije neuobičajeno da se nađem s ljudima iz poslovnog okruženja jer poslovna zajednica je moje prirodno okruženje', kazao je Grgić dodavši da nije od HRT-a ni uzeo 800 kuna godišnje naknade koju prima kao vijećnik, već ju je preusmjerio u humanitarnu zakladu Dora, a isto je učinio i s velikim televizorom koji mu kao vijećniku također pripada.

'Mesara uopće ne poznajem, nisam ga u životu vidio i na tom sastanku uopće nisam znao da je Orfej potpisao ugovor o ulasku u konzorcij', naglasio je Grgić.

Potom se postavilo i pitanje zapošljavanja novih kadrova na HRT-u u posljednjih dva mjeseca, odnosno od kada je v.d. ravanateljstvo, preuzelo rukovodeću funkciju no Popovac je odgovorio da su svi, izuzev glasnogovornika Danka Družijanića, zaposleni putem natječaja. Kolika je ta brojka nije poznato, ali bi to vijećnicima trebalo biti dostavljeno u pisanom obliku.