ZAMETENA HRVATSKA

Kaos u Lici; na Zavižanu 170 cm snijega

10.02.2010 u 10:47

Bionic
Reading

Liku je zahvatilo snježno nevrijeme, od ranog jutra pada gusti snijeg pa su na svim cestama na snazi zimski uvjeti vožnje. Snijeg ometa promet i u središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Slavoniji dok su u Dalmaciji, Hrvatskom primorju i Istri kolnici mokri i skliski od kiše, izvijestio je jutros u 7 sati Hrvatski auto-klub.

U Lici je promet je krajnje otežan na županijskim i lokalnim prometnicama do udaljenijih naselja koje su u drugom prioritetu zimskog održavanja. Zimska služba 'Lika ceste' u trećem je stupnju pripravnosti, na terenu je gotovo 100 kamiona s ralicama, teški strojevi i freze. U glavnoj zimskoj bazi u Gospiću doznaje se da i unatoč gustom snijegu zasad nema zatvorenih cesta.

Najviše snijega izmjereno je na Zavižanu, 170 centimetara, a na sjevernom Velebitu puše jaka bura, doznaje se od meteorologa Meteorološke postaje na Zavižanu Ante Vukušića. Na Plitvicama visina snježnog pokrivača veća je od 70 centimetara, a u Gospiću je jutros izmjereno 22 centimetara snijega.


Snijeg nošen jakim vjetrom pada mjestimice i u Primorju. Na dionici Jadranske magistrale Senj - Sveta Marija Magdalena mjestimice je moguća poledica pa je zabranjen promet autobusima na kat, vozilima s kamp prikolicama i motociklima.

U ostatku Hrvatske opreznije treba voziti u većem dijelu zemlje zbog moguće poledice, posebice na mostovima i nadvožnjacima, a duž Jadranske (D 8) i Ličke magistrale (D 1), te na cestama u gorju zbog odrona, zemlje i kamenja. HAK upozorava vozače da na put ne kreću bez zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama promet je zabranjen, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu u Gorskom kotaru, Lici, u Hrvatskom primorju na D 8 Rupa-Matulji kao i na svim županijskim i lokalnim cestama na području: Viškova, Klane, Kastva, u zaleđu Matulja, Opatije, Lovrana i Mošćeničke Drage, te u sjeverozapadnoj Hrvatskoj na A2 Zagreb-Macelj. Na graničnim prijelazima nema čekanja.

Trajekti i katamarani plove redovito.

PROBLEMI U ZAGREBU

Zimska služba u Zagrebu od jutros u 3 sata čisti prioritetne ceste - javne ceste, ceste na kojima teče gradski prijevoz, ceste brdskih područja, mostove, nadvožnjake te prilaze bolnicama, školama i dječjim vrtićima.
Od 6,45 sati 197 ekipa čisti zagrebačke ceste 'svih triju prioriteta - javne i sporedne ceste', izjavila je za Hinu glasnogovornica Zagrebačkih cesta - podružnice Zagrebačkog holdinga Tatjana Mitrović.

Od glasnogovornika ZET-a, podružnice Zagrebačkog holdinga, Tomislava Jurića jutros se doznaje da su zbog stanja na cestama uzrokovanog snježnim oborinama do daljnjega prekinute linije 124 Črnomerec - Gornji Stenjevec, 129 Mandaličina - Vrhovec, 135 Črnomerec - Graberje i 142 Vrapčanska aleja - Jačkovina.

Skraćene su i tri autobusne brdske linije, i to 137 Črnomerec - Perjavica - Borčec do Gornje Padine, 139 Reljkovićeva - Jelenovac do ŠRC-a 'Jelenovac' i 143 Vrapčanska aleja - Orešje do Ulice Borovine. Kasni i većina autobusa koji prometuju sa Savskog mosta jer su u Botincu i Remetincu do 8,30 sati zbog kvara na vlaku bile blokirane brklje na pružnim prijelazima.