Hrvatska SPREMA SE PROSVJED

HFP tri mjeseca radnicima nije isplatio plaće

Stotinu i osam radnika zaposlenih na Baškom Polju i u Hotelu Hrvatska u Baškoj Vodi, kojima upravlja Club Adriatic u vlasništvu Hrvatskog Fonda za privatizaciju, tri mjeseca nije primilo plaće, a sudbina radnika i kompletnog turističkog kompleksa još uvijek je neizvjesna

S prijedlogom da im se omogući pozajmica, u Zagrebu su se s predsjednikom Fonda za privatizaciju Vedranom Duvnjakom nedavno sastali predstavnici Sindikata Igor Ursić, ujedno i direktor turističkog kompleksa Baško Polje, te Mate Jakir, no njihov prijedlog je odbijen uz obrazloženje da takvu odluku ne mogu donijeti bez Vlade, piše Makarska kronika

Prema riječima Igora Ursića, u Fondu su dobili informaciju da je hrvatska Vlada na temu Baškog Polja trebala raspravljati prošlog utorka no raspravu je odgodio ministar Petar Čobanković, inače predsjednik Upravnog odbora Fonda za privatizaciju uz obrazloženje da o tome treba još jedanput raspraviti Vijeće za nacionalnu sigurnost.

Vukelić jedno, Bajs drugo

Prilikom svog posjeta Baškom Polju u ožujku 2008., ministar obrane Branko Vukelić je izjavio kako će jedan dio kapaciteta biti rezerviran za potrebe vojske tijekom cijele godine, dok bi preostali dio Općina mogla plasirati na tržište. Pet mjeseci kasnije ministar turizma Damir Bajs najavio je kako se na Baškom Polju po modelu javno-privatnog partnerstva predviđa rušenje postojećih objekata i gradnja novog hotela, vila i apartmana najviše kategorije.

Takve su najave još više izazvale sumnje radnika budući je poznato da je Vijeće za nacionalnu sigurnost još prije dvije godine donijelo odluku da Baško Polje prijeđe pod firmu Pleter izdvojenu iz MORH-a, ali u državnom vlasništvu, a da njegova namjena bude neka vrsta odmorišta za NATO.

Prilikom svog posjeta Baškom Polju u ožujku 2008. to je javno potvrdio i ministar obrane Branko Vukelić, no očigledno je da se nakon odluke Vijeća za nacionalnu sigurnost nije napravio nijedan korak dalje.

U međuvremenu, na što je posebno upozorio Ursić, neki članovi Upravnog odbora Fonda, kao što je ministar turizma Damir Bajs, davali su oprečne izjave najavljujući privatizaciju po modelu javno-privatnog partnerstva koje nitko od odgovornih nije demantirao.

U ožujku prošle godine, nakon što radnici nisu dobili plaće za siječanj i dio veljače, tadašnji direktor Cluba Adriatic Goran Hanžek, kojega je nakon ostavke zamijenio Marino Buljanović, financijske je probleme riješio pozajmicom od turističkih agencija s kojima se poslovalo upozorivši kako se radi samo o privremenom rješenju.

- Za nas je veći problem što hrvatska Vlada zapravo uopće ne zna što bi s tim objektom - nema jasne strategije niti modela za privatizaciju, a to su pokazale i suprotne izjave ministra Vukelića i Bajsa. Zato smo na sastanku u Fondu ne samo tražili pozajmicu već i apelirali da se država konačno izjasni o tome kakva je budućnost Baškog Polja, komentirao je Ursić.

Prema posljednjim informacijama Vlada o Baškom Polju raspravljati na svojoj sjednici u četvrtak te da bi se rješenje moglo naći podizanjem kredita.

'Ukoliko i nakon četvrtka ne bude pomaka, spremni smo za veliki prosvjed ispred Hrvatskog fonda za privatizaciju', rekao nam je Jakir.

  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još