NOVI STOŽER GRADA ZAGREBA

Vesna Majher nas spašava od potresa

09.02.2010 u 15:44

Bionic
Reading

Otkad je Pavle Kalinić stao na čelo Ureda za upravljanje hitnim situacijama, Zagrepčani mirno spavaju. Iako nije dobio tenk, Kalinić radi ozbiljne planove za slučaj velikog potresa, poplave ili pak havarije nuklearke Krško. U tome mu pomaže i Vesna Majher

Tako je je na jučerašnjoj konstituirajućoj sjednici predstavljen novoosnovani stožer za Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Zagreba. Na čelu stožera je Jelena Pavičić-Vukičević, zamjenica gradonačelnika, dok je na mjestu njezinog zamjenika Pavle Kalinić.

Članovi stožera su Petar Vitas, pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje za Zagreb, Mladen Malčić, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe, Tomislav Buterin, načelnik PU Zagrebačke, i Željko Basta, zapovjednik Zapovjedništva civilne zaštite Grada Zagreba.

Članovi stožera postali su i gradski pročelnici: Zvonimir Šostar za zdravstvo i branitelje, Višnja Fortuna, pročelnica za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Davor Jelavić, pročelnik za prostorno uređenje, Zlatko Križanić, predsjednik VZ Grada Zagreba, i ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Tihomir Majić

Vesna Majher


No na kraju popisa pojavljuju se 'neobični' članovi Stožera. Stanko Gačić HDZ-ov je zastupnik u Gradskoj skupštini i član uprave tvrtke Gradnja Zavelim.

Članica stožera je igradska zastupnica Vesna Majher, poznata kao fiktivna zaposlenica zagrebačkog Autobusnog kolodvora i bliska suradnica Milana Bandića.Majher je po struci diplomirana ekonomistica, a nije naodmet spomenuti da je njezin sin Adrijan Majher, Kalinićev zamjenik.
Majher je široj javnosti postala poznata nakon afere na Autobusnom kolodvoru na kojem je otkrveno da je dvije godine tamo primala plaću, a na poslu se nije pojavljivala. U tom je vremenu čak u promaknuta na mjesto pomoćnice direktora Autobusnog kolodvora Franje Žulja.

Nakon što je skandal otkriven, dobila je otkaz, no na posao je vraćena jer, po procjeni suda, nije dobila zakonit otkaz. Što Gačić i Majher rade u Stožeru, zasad nije poznato.

Prema odgovoru koji smo dobili iz Ureda za upravljanje hitnim situacijama, za Stožer neće biti izdvojena posebna sredstva, a članovi neće biti plaćeni za rad u Stožeru. Njihova je zadaća pružiti stručnu pomoć prilikom velikih nesreća, neposredne prijetnje ili katastrofa.

Pavle Kalinić je zaključio da trenutno najveća opasnost Zagrebu prijeti iz unutrašnjosti Zemlje. 'Trenutno u Uredu za upravljanje u hitnim situacijama izrađujemo Procjenu ugroženosti materijalnih i kulturnih dobara Grada Zagreba, Plan obrane Grada Zagreba i Plan zaštite i spašavanja od potresa', kažu iz Kalinićevog Ureda. U tu je svrhu Grad Zagreb čak nabavio dva seizmografa. Radi se na određivanju najbolje lokacije u gradu za podizanje privremenih naselja u slučaju razornog potresa, pravci za evakuaciju stanovništva i dr.

Najavljuju i osnivanje zapovjedništava civilne zaštite po gradskim četvrtima, a u tijeku je obrazovanje 33 profesionalna i 150 članova Dobrovoljnih vatrogasnih društava za izvlačenje unesrećenih iz ruševina.