SASTANAK VLADE I OPORBE

Nema dogovora o promjenama Ustava!

09.02.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Nakon sastanka Vlade i šefova oporbenih stranaka oko izmjena Ustava sudionici su pobjegli pred novinarima jer ih oni nisu čekali na hladnoći pred Banskim dvorima. O sastanku se kasnije saznalo samo da se vlast i opozicija nisu uspjeli dogovoriti o izmjenama Ustava i to o referendumu uoči ulaska u EU i dopisnom glasanju dijaspore

Nakon sastanka u Banskim dvorima novinari uspjeli uhvatiti Vesnu Pusić koja je izjavila je da se vlast i opozicija nisu uspjeli dogovoriti o ustavnim promjenama.

Rekla je da su usuglasili pitanje dopunskog prava glasa za manjine, ali da su ostala dva otvorena pitanja: referendum uoči ulaska u EU i glasovanje dijaspore. Vlada je predlagala da se uvede dopisno glasovanje za dijasporu, što oporba smatra pogrešnim, pa se dogovori nastavljaju u petak.

Šef SDP-a Zoran Milanović rekao je da Vladin prijedlog za dopisno glasovanje znači 'nekoliko koraka unatrag'. 'To je neobičan prijedlog, koji je očito proizašao iz dogovora HDZ-a i HDZ-a BiH. Naš je prijedlog na tragu toga da se glasuje na teritoriju Hrvatske, u diplomatskim konzularnim sjedištima.'

Milanović je komentirao i činjenicu da Vlada nije medijima najavila sastanak oko izmjene Ustava i rekao: 'Premijerka je, nažalost, očito skrivala sastanak od medija, ne znam zašto. Nismo znali da je medijima ta informacija uskraćena, očito imaju problem s medijima, a to im je nepotrebno.'

Milanović smatra da Vlada izbjegava novinare zbog konzultacija s HDZ-om BiH koje, kaže, i dalje traju.

Izigrani novinari

Novinari koji su u Banske dvore jutros došli s ciljem da javnost informiraju o eventualnom dogovoru oko izmjene najvažnijeg dokumenta u državi ostali su izigrani te su im svi sudionici sastanka pobjegli pred nosom, samo zato što se nisu, po starom običaju, smrzavali na Markovom trgu. Prema riječima Vesne Pusić iz HNS-a koju smo zamolili da se vrati i obrati medijima, i oni su se čudili što novinara nije bilo ispred zgrade Vlade te su se stoga samo okrenuli i otišli. Nitko od njih nije se sjetio da ne donose odluke za sebe nego za građane koji su ih izabrali na izborima i koji imaju pravo znati što se događa.

Budući da je temperatura u Zagrebu minus tri stupnja Celzija, više od dvadeset novinara nakon pola sata smrzavanja tražilo je pristup tzv. novinarskoj sobi gdje su čekali kraj sastanka. Na kritike zašto medijima nisu javili da se sastanak bliži kraju kako bi izašli po izjave, iz odnosa s javnošću Vlade RH novinarima su odbrusili da nemaju što prigovarati jer su dobili privilegiju da budu na toplom. Između redaka - ili budite na toplom i riskirajte, ili se smrzavajte.

Ljutiti i razočarani novinari 45 minuta pokušavali su vratiti bilo koga od sudionika sastanka na Markov trg i jedina osoba koja se obratila medijima je Vesna Pusić. Premijerka Jadranka Kosor preko glasnogovornice je poručila da se za njezinu izjavu treba čekati dodatnih sat i pol vremena.

Mehun: Opozicija se mogla javiti novinarima

Ovo nije prvi slučaj da novinari koji prate Vladu čekaju satima na 40 stupnjeva ili na točki ledišta da bi mogli raditi svoj posao i omogućiti funkcioniranje demokracije koju toliko često veličaju premijerka i svi ostali političari. Posljednji takav slučaj dogodio se pred središnjicom HDZ-a na Trgu žrtava fašizma kada su novinari satima čekali na hladnoći dok se odgovorni nisu sjetili pustiti novinare u zgradu HDZ-a.

Na odnos Vlade prema novinarima reagirao je i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, a svoju stranu priče pokušali su razjasniti glasnogovornici Vlade Zlatko Mehun i njegova zamjenica Martina Banić koji su se odgovornosti prema medijima ogradili jer nisu niti slali službeni poziv novinarima. Također su rekli da je oporba znala da su novinari u zgradi Vlade i rekli da su se i oni mogli sami sjetiti javiti novinarima da je sastanak završen i dati izjavu.