Hrvatska MA DA!

Kalinić: Zagrebu prijete potresi!

  • Autor: tportal.hr
  • 8.2.2010 17:07:21
  • 8.2.2010 16:16:42

Na konstituirajućoj sjednici Stožera za zaštitu i spašavanje Grada Zagreba Pavle Kalinić je izjavio da Ured za upravljanje hitnim situacijama 'ubrzano radi na mjerama zaštite i spašavanja od potresa' jer su zaključili da je potres 'ugroza koja najviše prijeti Zagrebu'

Ured je kroz primjenu mjera zaštite i spašavanja od potresa analizirao najugroženija područja u Zagrebu. Između ostalog došlo se do procjene da je područje Gornjeg grada, uvažavajući način gradnje i korištenja građevinskog materijala, jedan od najugroženijih dijelova Zagreba u slučaju jačeg potresa.

Milivoj Keber / CROPIX
Pavle Kalinić
Stožer je stručno tijelo koje pruža stručnu pomoć i priprema akcije zaštite i spašavanja kojima rukovodi gradonačelnik. U slučaju proglašenja stanja neposredne prijetnje, katastrofe i velike nesreće pozivanje i aktiviranje Stožera nalaže gradonačelnik.

U gradskom priopćenju ističe se da su na sjednici razmatrane 'Smjernice za organizaciju i razvoj sustava zaštite i spašavanja 2010-2012. godine', koje su donesene, kako tvrde, po uzoru na najbolju svjetsku praksu, sukladno razmjeru opasnosti, prijetnji i posljedica nesreća, velikih nesreća i katastrofa te ugroženosti ljudi, okoliša, materijalnih i kulturnih dobara s ciljem zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara te okoliša.

'Smjernice' su postavile okvir sustava zaštite i spašavanja na području nadležnosti Grada Zagreba, a revidirat će se jednom godišnje, i to prije usvajanja proračuna Grada Zagreba.

Petar Vitas
, član Stožera i pročelnik Državne uprave za zaštitu i spašavanje – Područnog ureda Zagreb, upozorio je na važnost donošenja procjene ugroženosti materijalnih i kulturnih dobara Grada Zagreba koju izrađuje Ured za upravljanje u hitnim situacijama te je u izradi procjene neophodna pomoć stručnjaka raznih profila koji rade u pojedinim gradskim uredima ili zavodima.

Članovi stožera složili su se da se predloži imenovanje još jednog člana Stožera - predstavnika Crvenog križa Grada Zagreba.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još