GRADONAČELNIK PLETERNICE OPOVRGAVA OPTUŽBE

Digao milijune za zapošljavanje branitelja pa ih otpustio?

08.02.2010 u 16:21

Bionic
Reading

Na današnjoj konferenciji za novinare Udruga hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskoga rata Požeško-slavonske županije s ostalim udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata optužila je pleterničku tvrtku Tofrado da je inkasirala 12 milijuna kuna za zapošljavanje hrvatskih branitelja kojih danas, kako kažu, više nema u toj tvrtki

Vlasnik tvrtke Tofrado i aktualni gradonačelnik Pleternice Franjo Lucić za tportal je komentirao optužbe branitelja upućene na njegovu adresu. Nazvao ih je smišljenim politikantstvom protiv njega i odbacio je povezanost tih optužbi i činjenice da je član nadzornih odbora HC-a i HAC-a.

Prema riječima Stjepana Dražetića, predsjednika Udruge hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskoga rata Požeško-slavonske županije, Lucić je 2004. godine inkasirao 12 milijuna kuna na ime zapošljavanja hrvatskih branitelja, kojih danas više nema u tvrtki Tofrado, u vlasništvu gradonačelnika grada Pleternice.

Dražetić tvrdi da je u zadnjih godinu i pol dana tvrtka Tofrado otpustila 58 radnika, što dragovoljaca, što hrvatskih branitelja, te da je, iako danas u toj tvrtki više nema branitelja, Luciću u dva navrata isplaćeno 858.000 kuna za subvencionirane kamate.

Zbog toga je Udruga hrvatskih dragovoljaca iz Domovinskoga rata Požeško-slavonske županije s udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata uputila apel resornom ministarstvu od kojega traže da ukine subvencije kamata od dva posto pleterničkoj tvrtki Tofrado.

'Sve je to laž i politikantstvo iza kojeg stoji lokalni SDP. Tvrtka Tofrado, koju su danas prozivali, nikada nije digla nikakav kredit. Zapošljava 150 djelatnika, a zbog izgubljenog programa u drvnom dijelu 45 radnika će 28. veljače dobiti otkaz, no među zaposlenima će i dalje biti hrvatskih branitelja, iako se konkretno tvrtka Tofrado nikada nije obvezala da će zapošljavati branitelje.

Kredit kroz program zapošljavanja branitelja dobila je sasvim druga tvrtka, Tofrado Bačvarija. U njoj je danas zaposleno 10-ak djelatnika, među koji ima i branitelja, a program i nije zahtijevao da se zaposli 300, nego minimalno tri hrvatska branitelja, te Bačvarija taj uvjet i dalje ispunjava', pojasnio je Lucić te je dodao da spomenutih 12 milijuna kuna nisu bespovratna sredstva, nego kredit koji je tvrtka Tofrado Bačvarija dobila, kao i 60-ak ostalih poduzetnika s područja Požeško-slavonske županije.