MESIĆ ISTAKNUO

Katar je još spreman investirati u terminal za plin u RH

12.01.2009 u 08:14

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u nedjelju u izjavi za Dnevnik Hrvatske televizije (HTV) u povodu situacije nastale zbog neisporuke ruskoga plina, aktualizirao je svoj više godina star prijedlog da Katar investira u izgradnju terminala za ukapljeni plin u Hrvatskoj, istaknuvši kako je Katar i sada spreman za takvu investiciju

Cjelovit telefonski razgovor s predsjednikom Mesićem HTV je objavio na svojim internetskim stranicama, a Mesić je, uz ostalo, rekao kako je ponovno pozvao katarskoga emira da posjeti Hrvatsku što je katarski emir i prihvatio pa bi on na proljeće mogao doći u posjet.

Također predsjednik Mesić podsjetio je kako se ideja o investiciji Katara pojavila prije nekoliko godina kada je, prilikom posjeta Kataru, katarski emir izrazio spremnost za investiranje u izgradnju terminala za ukapljeni plin u Hrvatskoj. Krk i Ploče bili su spominjani kao moguće lokacije.

Na novinarsko pitanje predsjednik Mesić komentirao je i prijedlog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Harisa Silajdžića da BiH i Hrvatska zajednički pregovaraju s Katarom o mogućnostima opskrbe plinom, rekavši kako bi vrlo rado prihvatio da izaslanstva stručnjaka iz Hrvatske i iz BiH otputuju u Katar i pozovu katarske stručnjake da dođu k nama da još jednom analiziraju spomenute lokacije.

Po njegovu mišljenju s Katarom treba dogovoriti da oni investiraju u izgradnju ili da se osnuje konzorcij u kojemu mogu i oni sudjelovati, što je, dodao je, ulaganje od oko milijardu i pol dolara.

Na novinarsko pitanje predsjednik Mesić je potvrdio kako je o tome razgovarao i s premijerom Ivom Sanaderom, rekavši kako se premijer slaže da bi bilo dobro nastaviti razgovore s Katarom ali da se najprije treba riješiti pitanje Adria LNG konzorcija, u kojem bi sudjelovale najveće europske i hrvatske energetske tvrtke, a koji bi financirao izgradnju terminala za ukapljeni plin na Krku .

Predsjednik Mesiću je napomenuo kako mu se čini da bi izgradnja toga terminala na Krku sada bila prihvatljiva i različitim eko-udrugama, dodavši da sada ostaje otvoreno pitanje realizacije toga konzorcija.

Kazao je i da je dobio informaciju europskih konzorcija u vezi s tom realizacijom te kako misli da bi i njima moglo odgovarati uključivanje Katara ali, istaknuo je, o tomu treba pregovarati,