GRANIČNI SPOR

Frattini: Italija želi brzi dogovor Hrvatske i Slovenije

12.01.2009 u 07:50

Bionic
Reading

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini koji danas stiže u posjet Hrvatskoj, rekao je u razgovoru za Vjesnik da se nada kako će Hrvatska i Slovenija uskoro postići dogovor o graničnim pitanjima, dodavši da približavanje Hrvatske Europskoj uniji ne smije biti usporeno

‘Italija iskreno priželjkuje da Slovenija i Hrvatska brzo postignu dogovor radi definiranja graničnih pitanja. Smatram da je u interesu svih da taj rezultat bude što prije postignut’, rekao je Frattini u razgovoru za Vjesnik u izdanju od ponedjeljka.

‘Put približavanja Hrvatske Europskoj uniji, koji Italija snažno podupire, ne smije biti usporen’, naglasio je talijanski ministar.

On je odnose Hrvatske i Italije ocijenio ‘izvrsnima’. ‘Promicanje hrvatskih nastojanja u sklopu NATO-a i Europske unije to najbolje dokazuje. S druge strane, ne bi ni moglo biti drukčije među zemljama ... s tako razgranatom mrežom odnosa’, rekao je Frattini.

Talijanski šef diplomacije naglasio je da se na bilateralnim pitanjima radi ‘konstruktivno’ i ‘u duhu iskrenog prijateljstva’.

‘Bilateralnim pitanjima koja su ostala otvorena prilazimo u duhu iskrenog prijateljstva u uvjerenju da ćemo uspjeti iznaći djelotvorna rješenja pojedinih problema kako je posljednjih godina bio slučaj s pristupom Talijana hrvatskom tržištu nekretnina i s jadranskim temama’, kazao je Frattini.

Frattini bi u ponedjeljak trebao doputovati u Zagreb gdje bi se trebao sastati s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, te s ministrom vanjskih poslova i europskih integracija Gordanom Jandrokovićem s kojim bi trebao potpisati Memorandum o suradnji dviju vlada.