NEŽELJENI UČINAK

Mesić radi u korist ugovora s Vatikanom

Bionic
Reading

Predsjednikova inicijativa za izmjenom konkordata izaziva potpuno suprotne učinke

Predsjednik Republike izabrao je krivi način za pokretanje pitanja promjene međudržavnih ugovora s Vatikanom, ocjenjuje za Slobodnu Dalmaciju politolog Damir Grubiša. Reviziju međudržavnih sporazuma, podsjeća Grubiša, može pokrenuti samo Vlada, ali ni tada, kaže, u javnoj raspravi.

- Takav eventualni potez Vlade priprema se pažljivo i u tajnosti, a javnost se obavještava tek kada je već sve dogovoreno i pripremljeno. Ovakav istup predsjednika Mesića može biti samo kontraproduktivan i izazvati potpuno suprotnu reakciju od željene - ističe Grubiša.

Potrebu izmjene ugovora s Vatikanom predsjednik Mesić opravdao je narušenom ekonomskom situacijom u zemlji i člankom 15. Ugovora Hrvatske i Vatikana koji dopušta izmjenu preuzetih obveza ako se bitno promijene prilike. Iako to nije naveo, jasno je da je predsjednik Republike ciljao na obvezu države da s najmanje 300 milijuna kuna godišnje potpomaže rad Katoličke crkve u Hrvatskoj, ne navodeći ni bi li takvu obvezu trebalo skroz ukinuti ili je smanjiti dok ne dođu bolja vremena.

Iz Mesićeve ocjene kako 'takav ugovor Vatikan nema ni s jednom drugom zemljom u Europi' proizlazi kako on pledira za još neke promjene u tome međudržavnom dokumentu. Hrvatske se vrhu Rimokatoličke crkve obvezala, među ostalim, na pomoć pri izgradnji vjerskih objekata, posebna prava svećenstva u raznim područjima (dodatak na mirovine, neoporezivost milodara) života, veći upliv Crkve na obrazovni sistem i nesmetano razvijanje njezinih medija i udruženja.

Profesor međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu Vladimir Đuro Degan upozorava kako se dvije ugovorne strane moraju dogovoriti ne samo o izmjeni ugovora, nego, kaže, i o tome jesu li nastale okolnosti da se izmjeni ugovora priđe.

- Ako je došlo do bitne promjene okolnosti u odnosu na vrijeme zaključenja ugovora, međunarodni ugovori mogu se mijenjati bez obzira postoje li u njemu takve klauzule ili ne. Budući da vatikansku pravnu službu smatram izvrsnom, a mi takvu nemamo, bilo bi bolje pitanje revizije ne pokretati javno, već tu stvar odraditi u tajnosti - komentira Degan.