UGOVOR OTP-PODRAVKA

Sanader i Polančec bez kaznene odgovornosti?

07.02.2010 u 08:58

Bionic
Reading

Izvori bliski državnom odvjetništvu potvrdili su Jutarnjem listu da u ugovoru OTP-a i Podravke za sada nema elemenata kaznenog djela bivšeg premijera Sanadera i potpredsjednika Vlade Polančeca

No, u kojem smjeru sada ide istraga, istražitelji još ne otkrivaju. Samo se tajanstveno smješkaju i ponavljaju kako je suradnja hrvatske i mađarske policije sada jako dobra i odvija se u duhu međusobnog razumijevanja i pomaganja. To znači da hrvatska strana neće morati čekati i moliti za bilo kakve papire, ugovore ili rezultate istrage s mađarskoga terena, kao što je čekala ugovor OTP banke i Podravke.

Priču o Ini, Molu, Podravci, OTP banci i Fimi, u kojoj je Fimi kredit za 10,6 posto Podravkinih dionica dala mađarska OTP banka iz depozita mađarske naftne tvrtke Mol, jer je Mol zauzvrat dobio upravljanje u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini, hrvatska javnost još nije do kraja svladala, a istražiteljima je ona već stara. Taj su dio istražitelji, navodno, ‘apsolvirali’ prije nekoliko dana, a istraga je odmaknula dalje.

Taj je ugovor otkrio da Podravka OTP banci, od ukupno 34,2 milijuna eura kredita, duguje još nešto više od 28 milijuna eura i da ih mora vratiti do 30. rujna. Prvu tranšu od oko 6,2 milijuna eura već je vratila, kroz navodni depozit koji nikad neće dobiti natrag jer je u stvari bila riječ o rati za kredit.

Dakle, ne vrati li 30. rujna Podravka preostali dio duga OTP-u, ta banka može prodati 10,6 posto dionica Podravke, koje je uzela u zalog. To je istih onih 10,6 posto dionica koje je Fima Ami kupila od Francka i PBZ-a u operaciji preuzimanja Podravke.

Posljednja otkrivena karika u aferi Podravka čvrsto je povezala koprivničku kompaniju i Inu. Naime, navodno u jednoj klauzuli ugovora Podravke i OTP-a stoji da će Podravka, ne bude li mogla vratiti dug OTP-a, a njene dionice ne budu u tom trenutku na tržištu vrijedile dovoljno da se njihovom prodajom taj dug pokrije, razliku namiriti dionicama Ine. Problem je što Podravka nema dionica Ine, nego ih ima država.

Ako, dakle, doista postoji takva odredba, ona u ugovor nije mogla biti uvrštena bez dogovora s predstavnicima hrvatske Vlade. Jer, to bi značilo da je netko iz vlade obećao Podravkinim potpisnicima ugovora da će im, ako im ustreba, staviti na raspolaganje dionice Ine.