KRIMINALAC NA PREDAVANJU U BERLINU

'Kosor i Šeks bili su kod mene doma 1996.'

06.02.2010 u 09:32

Bionic
Reading

Predsjednica Vlade ne poznaje spomenutu osobu, niti je bila upoznata da se on nalazi u publici, stoji u priopćenju Vlade, na što Ivan Radošević odgovara da ima dvosatnu snimku boravka Jadranke Kosor i Vladimira Šeksa u njegovoj kući. Radošević je trenutno u bijegu od hrvatskog pravosuđa

Hrvatska Vlada zatražila je od Zaklade Konrad Adenauer istragu o tome kako je Ivan Radošević, čovjek za kojim su hrvatska pravosudna tijela prije više godina raspisala međunarodnu tjeralicu, mogao nazočiti predavanju što ga je u srijedu u toj Zakladi održala premijerka Jadranka Kosor. 'Predsjednica Vlade ne poznaje spomenutu osobu, niti je bila upoznata da se on nalazi u publici.

Stoga je od organizatora zatraženo da istraže taj slučaj a uspostavljen je i kontakt s nadležnim njemačkim institucijama koje također ispituju okolnosti događaja«, navodi se u vladinom priopćenju i dodaje kako su tijekom službenog posjeta premijerke u Berlinu za njezinu sigurnost nadležne bile odgovarajuće njemačke službe. U priopćenju se ističe i kako je taj posjet bio iznimno koristan te da je pridonio daljnjem razvoju političkih i gospodarskih odnosa dviju država a i 'prijateljstvu njemačke kancelarke Angele Merkel i predsjednice Vlade Jadranke Kosor', piše Novi list

U berlinskom Uredu Zaklade Konrad Adenauer tvrde kako ne znaju tko je Ivan Radošević, ali dodaju kako on nije dobio pozivnicu za predavanje Jadranke Kosor, bar ne od Zaklade.

Kosor me poznaje - Ivan Radošević

– Moguće je, međutim, da je gospodin Radošević bio na popisu uzvanika za spomenuto predavanje. Ako je bio na popisu uzvanika, pitanje je tko je njegovo ime tamo stavio, kažu u Zakladinu Uredu za odnose s javnošću te dodaju kako nije Zaklada bila jedina koja je mogla pozivati ljude na predavanje.

– Predavanje je organizirano u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Berlinu, spominju u Zakladi. Dodaju, međutim, i kako je predavanje bilo otvoreno za javnost, tako da mu je mogao prisustvovati i 'slučajni prolaznik s ceste'.

– Za ulazak na takva otvorena predavanja potrebno je samo proći sigurnosnu provjeru na ulazu, pa ako nije prevelika gužva, građani mogu doći i slušati predavanje, zaključuju u Zakladi Konrad Adenauer.

Ni u središnjem uredu CDU-a, stranke za koju Radošević tvrdi da ga, kao člana CDU-a, već 35 godina obavještava o događajima u Zakladi Konrad Adenauer i pozivaju ga na njih, kažu kako ne znaju tko je gospodin Radošević.

– Ne možemo ovako napamet ništa reći, broj naših članova je strahovito velik. Ono što možemo potvrditi je da ne šaljemo iz središnjice obavijesti našim članovima o aktivnostima Zaklade Konrad Adenauer, s kojom usko surađujemo. To, doduše, ne isključuje mogućnost da stranka na lokalnim razinama obavještava svoje članstvo o tim aktivnostima, kažu u CDU-ovom Uredu za odnose s javnošću.

Međutim, Radošević nam je jučer kazao kako mu je ulaz na predavanje omogućio jedan visoki dužnosnik CDU-a.

– Taj me je dužnosnik stavio na popis gostiju i na osnovu toga su me pustili u dvoranu. Nema tu ničeg spornog. Inače, ja nikad nisam tajio u Njemačkoj da sam u konfliktu s hrvatskim pravosuđem. Nije mi namjera polemizirati s hrvatskom premijerkom, ona je u Berlinu ostavila više nego solidan dojam i ja joj želim puno uspjeha u zadaćama koje su pred njom, rekao nam je Radošević koji je, kaže, Jadranku Kosor upoznao 1996. godine kad je ona zajedno s Vladimirom Šeksom boravila u njegovoj kući 'o čemu postoji i dvosatna snimka na CD-u'.