OGLASILI SE MESIĆ I JOSIPOVIĆ

Stari i novi predsjednik komentirali krizu u HV-u

05.02.2010 u 14:35

Bionic
Reading

Novoizabrani predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović danas je u Sisku, odgovarajući na pitanje novinara o 'problemu s financiranjem gardijskih brigada' i o modernizaciji Oružanih snaga, izjavio da je zbog krize i gospodarskih problema ove godine u državnom proračunu smanjen novac za vojsku

'Zbog toga će se planovi modernizacije Oružanih snaga nešto oduljiti i usporiti, ali treba uložiti svaki napor da to smanjenje i kašnjenje ne bude trajno, da je riječ o procesu kojem je vidljiv kraj', rekao je Ivo Josipović.

Podsjetio je da je Hrvatska ulaskom u NATO 'preuzela obavezu smanjenja vojnih snaga po NATO-ovim standardima, ali i obavezu da tehnološki vojsku dovede na razinu koja je potrebna da bi bila uspješna u operacijama i u obrambenim planovima tog saveza'.

Josipović je podsjetio na 'obaveze Hrvatske da obnovi oklopne transportere za kopnenu vojsku, patrolne brodove za kontrolu hrvatskih teritorijalnih voda i obnovi zračne snage'.

'To je posao koji nas čeka i pritom se mora voditi računa o financijskim mogućnostima jer znamo da je danas primarni cilj izaći iz krize u koju smo ušli i zaštititi standard naših građana', rekao je.

Najavio je da će 'inzistirati i tražiti podršku Vlade da se objavi Registar hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu jer je to nedvojbena želja' branitelja i braniteljskih udruga, pri čemu je dodao da ima potporu branitelja za to.

'Mislim da je to pravedno i pošteno, to ne znači da ljude koji nisu bili s puškom u ruci treba skidati s popisa, ali se na tom popisu moraju razlikovati oni koji su nosili pušku u ruci i glavu u torbi', rekao je Josipović.

Mesić: U HV-u je sve u redu

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je u Puli, komentirajući stanje u Hrvatskoj vojsci iz koje su, po pisanju medija, zbog nedostatka novca sve gardijske brigade i operativni sastav poslani kući, ustvrdio da u vojsci sve funkcionira u najboljemu mogućem redu.

'Vojska je u standardu saveza NATO i nema nijednog prigovora ili bilo kakve opasnosti da bi došlo do poremećaja u njezinu funkcioniranju', istaknuo je Mesić, koji se u Puli danas sastao s istarskim političarima i gospodarstvenicima povodom završetka desetogodišnjeg predsjedničkog mandata.

Odgovarajući na pitanje novinara zna li tko će financirati inauguraciju novog predsjednika Ive Josipovića, Mesić je rekao da se inauguracija dosad plaćala 'iz proračunskih rezervi, a ne proračuna' pa će 'tako biti valjda i sada'.

Predsjednik Mesić, koji će vikend provesti radno na Brijunima, rekao je da je spreman otići s dužnosti predsjednika te da ne plače na odlasku.

'U deset godina u fokusu su mi bili interesi Hrvatske i njezinih građana. Kažu da sam počinio i mnogo gafova, no ja nikad nisam učinio niti jedan gaf, samo sam brzo reagirao, a vrijeme je pokazalo da sam bio u pravu, kao i sada kada me kritiziraju za izjavu u vezi s razbijanjem Bosne i Hercegovine', ustvrdio je Mesić. Ponovio je da bi - ako bi se sada dopustilo da netko 'razbije BiH te da pripoji Republiku Srpsku Srbiji' - to značilo ostvarenje zločinačkih ciljeva Slobodana Miloševića zbog kojih je poginulo više od sto tisuća ljudi.

'To Europa ne smije dozvoliti', istaknuo je Mesić, dodajući da se ovih dana neće naći s novim predsjednikom Josipovićem na Brijunima, nego možda u budućnosti.

MORH: To su zlonamjerne tvrdnje!

Ministarstvo obrane demantiralo je tvrdnje iznesene jučer u središnjem Dnevniku HTV-a, 'kako su zbog nedostatka novčanih sredstava, sve gardijske brigade i operativne postrojbe Oružanih snaga poslane kući, te da je zbog toga ugrožena obrambena sposobnost zemlje' ističući da su te tvrdnje proizvoljne, zlonamjerne i ne odgovaraju istini.

Ministarstvo oštro demantira takve navode, koji su, navode, proizvoljno protumačeni od strane autora priloga, i do kojih je očito došlo zbog ne uvažavanja osnovnih činjenica vezanih za zakonitosti rada složenog sustava kakav su Oružane snage Republike Hrvatske.

Unatoč činjenici da je obrambeni proračun ove godine manji u odnosu na prošlu godinu, obrambena spremnost Oružanih snaga Republike Hrvatske ni na koji način nije niti u jednom trenutku dovedena u pitanje, niti je ugrožena borbena spremnost operativnih snaga OS RH, ističu iz MORH-a.

Sve postrojbe oružanih snaga suvremenih država, pa tako i Oružane snage RH prolaze godišnji planirani ciklus obuke, koji je podijeljen u tri dijela: obuku (trening), dostizanje traženih standarda (puna operativnost) i razdoblje odmora, navode u priopćenju.

Pojašnjavaju kako to konkretno znači da se unutar jedne postrojbe veličine brigade upravo zbog planiranog procesa ne može dogoditi situacija da je ona u cijelosti 'poslana kući', zato što i njezine podređene ustrojbene cjeline - bojne planiraju ciklus za pripadajuće satnije, a satnije za svoje vodove.

Uslijed velikih napora u vremenu pune aktivnosti, logično je da se u razdoblju kada su završene prve dvije faze ciklusa obuke, planiraju i godišnji odmori djelatnika i da se oni u fazi odmora 'šalju kućama'. Na takav, planski način upravo se i doprinosi visokoj obrambenoj sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske, a tek posredno, doprinosi i uštedama u obrambenom proračunu, ističu u priopćenju Ministarstva obrane.