BITKA ZA TELEVIZIJU

'Nisam autor 70 filmova i nisam u sukobu interesa'

05.02.2010 u 11:39

Bionic
Reading

Crveno svjetlo koje su HDZ i HSS upalili oporbenoj kandidatkinji za Programsko vijeće HRT-a Veri Robić Škarici izazvalo je revolt u SDP-u, ali i kod tajnice Hrvatskog filmskog saveza koja ne vidi po čemu je ona to u sukobu interesa, kako to tvrde iz desnog koalicijskog saveza

Podsjetimo, nakon odlaska Đure Popijača na mjesto ministra ostalo je upražnjeno jedno mjesto u PV-u HRT-a, za koje je saborska manjina predložila Robić Škaricu. Međutim, tom prijedlogu usprotivili su se HDZ i HSS tvrdeći da je neće podržati jer je u sukobu interesa, a zastupnik Josip Đakić argumentirao je to činjenicom da je ona 'autorica više od 70 filmova'.

'To je notorna neistina. Nisam autorica nikakvih filmova i da sam u bilo kakvom sukobu interesa ne bih ni dopustila da me se kandidira. Producirala sam eksperimentalne, dokumentarne, animirane i dva kratka igrana filma pod okriljem HFS-a. Nemam nikakvu privatnu tvrtku koja se bavi takvim poslom, a svi filmovi za koje se dobio novac bili su na javnom natječaju', ističe Robić Škarica.

Premda bi je neki članovi Vijeća rado vidjeli na HRT-u, jer riječ je o stručnoj osobi, čini se da će, kao i uvijek, politika imati zadnju riječ.

'Jedan od razloga zašto su me kolege iz HFS-a predložile bio je taj što drže da bih ja svojom stručnošću mogla doprinijeti da program HRT-a, što je primarna zadaća Vijeća, bude bolji i kvalitetniji. Ne bih rekla da oni koji se protive mom imenovanju donose odluku protiv mene iz neznanja jer sve se danas može provjeriti. Dovoljno je da odu na stranice HFS-a i saznali bi što ih zanima. Mislim da je ovdje riječ, prije svega, o politici', kazala je Robić Škarica

Iz političkih kuloara može se čuti da se u pozadini odgode izbora jedanaestog člana PV-a krije zapravo želja HDZ-a i HSS-a da taj član bude prevaga pri izboru ravnatelja HRT-a ukoliko se on ne izabere u srijedu.

Zanimljivo je da HDZ nije razmišljao o sukobu interesa kada je kao članove Vijeća svojedobno podržao glumice Nadu Gaćešu Livaković i Anju Šovagović.