UDAR NA MAFIJU, ALI I PRIVATNOST

Tajne službe žele nadzirati sve mobitele

03.02.2010 u 09:50

Bionic
Reading

Ubrzo će sve osobe koje na mobitel pričaju preko bona, prepaid korisnici, morati biti registrirani imenom i prezimenom. Na tome inzistiraju, saznaje Večernji list, sigurnosne obavještajne službe

Operativno-tehnički centar za nadzor telekomunikacija (OTC) želi da se registriraju svi prepaid korisnici kako bi se lakše mogli boriti protiv kriminala i korupcije.

Iz krugova operatera, piše Večernji list, neslužbeno se može čuti OTC radi velike pritiske kako bi im se omogućilo što hitniji nadzor. Ravnatelj tog centra Dinko Majić tvrdi da 'Samo provode zakon, a čak tri zakona reguliraju to područje, kao i dodatna Vladina uredba', zbog čega, tvrdi, ne čine ništa protuzakonito.

Iz Hrvatskog telekoma (HT) su naglasili da će poštivati zakon ukoliko takva mjera bude donesena, no da je još uvijek preuranjeno donositi bilo kakve zaključke jer još uvijek traje diskusija o modalitetu primjene takve odluke.

Ipak u HT primjećuju da u 'ovo doba recesije nije najprimjereniji trenutak za uvođenje novih dodatnih obaveza u telekom sektoru koje će negativno utjecati na prihode'.

Iz Vipneta, prenosi Večernji list, tvrde da bi, prema njihovim procjenama, donošenje takve regulative bilo štetno za cjelokupni sustav mobilne industrije.

'Gledajući s gospodarske strane, smatramo da je opasno drastično mijenjati sustav koji je doveo do strelovitog razvoja mobilne telefonije i pozicionirao Hrvatsku u europski vrh u prepaid segmentu. Sustav o kojem govorimo temelji se na oko 75 posto prepaid korisnika koji su većinom anonimni.

Budući da Ustav štiti temeljne slobode i ljudska prava svih građana, pa tako i pravo na anonimnost i zaštitu tajnosti podataka, bude li donesena odluka o promjeni postojeće regulative, očekujemo nedvosmislen pravni akt koji jasno opisuje novi zakonski okvir', ističu iz Vipneta.