Hrvatska AFERA REEBOK

Omišanka mora platiti 5,72 milijuna dolara kazne

Američka federalna sutkinja Kimba Wood potvrdila je kaznu od 5,72 milijuna dolara omiškoj umirovljenoj krojačici Sonji Antičević, zbog njezine umiješanosti u burzovnu prijevaru poznatu pod nazivom 'Afera Reebok'

Konačna odluka njujorške sutkinje došla je unatoč pismu Ante Madunića, odvjetnika Sonje Antičević, u kojem on ustrajava na nedužnosti svoje klijentice. No, kako je obrazložila sutkinja, pismo je došlo prekasno, a osim toga je pisano još u kolovozu, a poslano tek dva tjedna nakon studenačke presude, piše Slobodna Dalmacija

Zanimljivo je da se sada govori kako je Sonja Antičević "konačno navodno locirana", premda američke vlasti još od izbijanja afere u kolovozu 2005. znaju gdje ona živi, pa su je u nekoliko navrata pokušali i kontaktirati, no ona je odbijala sve pokušaje da se pojavi pred američkim sudom.

Njezin odvjetnik to je i do sada tumačio kao logičan rezultat činjenice da pozivi nikad nisu poslani putovima uobičajenim u međunarodnom sudovanju - posredstvom ministarstava vanjskih poslova i pravosuđa, nego su na omišku adresu navodne burzovne prevarantice jednostavno slali preporučena pisma s pozivima i sudskim spisima.

Na jednak način obavijestili su je i o rokovima za angažiranje novoga odvjetnika, nakon što je jedan njujorški advokat - postavljen po službenoj dužnosti - odustao od slučaja.

Još od izbijanja afere Sonja Antičević je u rijetkim izjavama medijima stalno tvrdila da ne zna ništa o trgovanju dionicama, i da je u njezino ime brokerske račune otvarao njezin nećak David Pajcin, koji je nakon izlaska iz zatvora na uvjetnu slobodu nestao iz SAD-a, dok njegov ortak Eugene Plotkin još izdržava zatvorsku kaznu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još