V. D. RAVNATELJA ISTRAŽUJE SLUČAJ

Intervjuira Kosoricu, a prima novac od Vlade

02.02.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Silva Celebrini, glavna urednica Radija Pule i urednica emisije Hrvatskog radija 'Kako vlada Vlada?', o kojoj je tportal već pisao, osoba je raznovrsnih interesa. Tako se, uz uređivanje programa Radija Pule i vođenje redovitih intervjua s premijerkom Kosor na Prvom programu HR-a, Celebrini posvetila i vođenju udruge Una Terra, koja se, praktično, financira iz – državnog proračuna

Naime, prema javno dostupnim podacima iz Ureda za udruge Vlade RH, udruga Silve Celebrini je u periodu od 2006-2008. dobila 230.000 kuna potpora iz državnog proračuna, konkretno od dva Vladina ministarstva – zaštite okoliša i kulture.

Kako su tportalu rekli u Vladinom Uredu za udruge, podaci o državnim potporama udrugama za 2009. tek se prikupljaju, nakon čega slijedi obrada podataka i tek onda objava. Sredinom 2010. bismo tako trebali dobiti podatke o potporama udrugama za 2009. godinu. Zbog toga je bilo nemoguće doznati je li udruga Una Terra dobila financijsku podršku Vlade i u 2009, ali ako je suditi po dosadašnjoj praksi, logično je pretpostaviti da jest.

Screenshot s web stranice Ureda za udruge Vlade RH

Udruga Silve Celebrini, koja već godinama uređuje i vodi emisiju 'Kako vlada Vlada' u sklopu koje ide i redovni intervju s predsjednikom odnosno predsjednicom Vlade, bavi se izdavanjem časopisa Una Terra. Prema podacima Ureda za udruge, Ministarstvo zaštite okoliša je u periodu od 2006-2008. udruzi Una Terra pomoglo sa 200.000 kuna, dok je 2007. u pomoć udruzi HRT-ove urednice priskočilo i Ministarstvo kulture sa 30.000 kuna.

Nažalost, sama Silva Celebrini nije nam ni dozvolila da joj postavimo pitanje o ukupnom iznosu koji je njezina udruge dosad dobila od Vlade, čiji rad kao urednica i novinarka redovito prati u svojoj autorskoj emisiji 'Kako vlada Vlada' na Hrvatskom radiju.

'Otkud vam moj broj mobitela? Ne želim odgovarati na vaša pitanja', odbrusila nam je Celebrini i – zaključila razgovor.

Pritom nije zgorega podsjetiti da se Hrvatski radio, pa tako i redovita putovanja Silve Celebrini iz Pule u Zagreb kako bi intervjuirala premijerku, financiraju iz RTV pristojbe koju su obvezni plaćati svi građani RH koji posjeduju TV ili radio prijamnik. Udruga Una Terra, koju vodi Silva Celebrini, djelomično se ili u potpunosti financira iz državnog proračuna, dakle opet iz džepova svih nas.

Kako Celebrini može godinama objektivno intervjuirati prvog čovjeka Vlade kad ima vlastiti financijski interes u dobrim odnosima s istom tom osobom, pitali smo glasnogovornika HRT-a Danka Družijanića

U odgovoru stoji da, prema tumačenju Pravne službe HRT-a, u ovom slučaju nije povrijeđen Etički kodeks HRT-a jer Silva Celebrini nije u vodstvu neke političke stranke ili političke udruge.Ipak, Družijanić napominje da je u izradi novi Etički kodeks HRT-a, pa je moguće da će u njemu takva pitanja biti drukčije regulirana.

No, najzanimljivija u cijeloj priči je činjenica da je o cijelom slučaju obaviješten i v. d. ravnatelja Hrvatskog radija Zoran Mihajlović, koji će tražiti očitovanje Silve Celebrini i istražiti cijeli slučaj.