SUKOB INTERESA

HDZ ne želi Veru Robić Škarica u Vijeću HRT-a

02.02.2010 u 17:03

Bionic
Reading

Odbor za informiranje, informatizaciju i medije prekinuo je danas sjednicu na kojoj je trebao Hrvatskome saboru na usvajanje predložiti člana Programskog vijeća HRT-a za preostali dio mandata budući da članovi saborske većine u odboru nisu bili suglasni s prijedlogom oporbe da Đuru Popijača u vijeću zamijeni Vera Robić Škarica, navodeći kao razlog 'mogući sukob interesa'

'Ovo je bojkot izbora 11 člana Vijeća HRT-a", kazao je predsjedavajući odbora, SDP-ov Nenad Stazić te nakon sat vremena prepirke prekinuo sjednicu i najavio njen nastavak za sutra.

Naša zakonska obveza je, kazao je Stazić, prijedlog kandidata utvrditi vodeći računa o jednakoj zastupljenosti parlamentarne većine i manjine.

"Ne učinimo li to prekršili smo zakon i da ne bih sudjelovao u kršenju prekidam sjednicu", kazao je te, kao i njegov stranački kolega Antun Vujić, najavio da će razmisliti i o podnošenju ostavke ako se ne izglasa prijedlog saborske manjine.

"Prije no što predam ostavku obavijestit ću europske institucije kako HDZ pokušava mimo zakona, kršeći ga, staviti pod svoju kontrolu Programsko vijeće HRT-a", upozorio je.

Mjesto u Programskom vijeću HRT-a upražnjeno je nakon što je Đuro Popijač, koji je u vijeću bio u kvoti saborske manjine, postao ministar gospodarstva.

Stazić je HDZ-ovim članovima odbora poručio da se "prije no što donesu ishitrenu odluku na štetu Hrvatske" još jednom konzultiraju i na konzultacije pozovu i predsjednicu stranke.

HDZ-ovi članovi odbora redom su naglašavali da Robić Škarica, inače ravnateljica Hrvatskog filmskog instituta, može doći u sukob interesa, i da bi bolje rješenje bio član Uprave Fonda hrvatskih branitelja Petar Lovrić, kojega predlaže Hrvatska udruga poslodavaca (HUP.

Josip Đakić
(HDZ) naglasio je da je kandidatkinja autorica 70-ak filmova, te da bi zbog posla kojim se bavi mogla doći u sukob interesa.

Odgovorio mu je Stazić kazavši da je na prethodnoj sjednici odbora utvrđeno da svi kandidati, njih osam, zadovoljavaju uvjete i da im je kandidatura pravovaljana, a Đakić je uzvratio kako mu je žao da nitko tada nije primijetio da je kod predložene kandidatkinje moguć sukob interesa.

"Zašto nas se stavlja na stup srama ako želimo spriječiti da dođe do sukoba interesa", kazao je Đakić.

Stazić je na to ponovio kako zakonske odredbe jasno kažu da se u vijeće bira onaj kojeg predloži većina, odnosno manjina.

"Svjesno i namjerno kršite zakon koji je izglasao Sabor", kazao je Stazić i upozorio da to kršenje ima "drugu dimenziju" budući da zakon krše saborski zastupnici.

Vujić je dodao kako bi svaki od članova HRT-ova vijeća "mogao biti u sukobu interesa", te ustvrdio kako je stav većine "udar na temelje parlamenta".

Svojim stavom izravno bojkotirate zakonske odredbe, ustvrdio je i revoltirano najavio da će istupiti iz odbora ako većina ne prihvati prijedlog oporbe.

"Ovo graniči s elementarnom političkom pristojnošću", kazao je Vujić predlažući, kao i HNS-ov Goran Beus Richembergh, prekid sjednice.