FINANCIAL TIMES:

Afera Hypo banke trese Hrvatsku i Bavarsku

02.02.2010 u 10:30

Bionic
Reading

U opširnom članku o posrnuloj banci Hypo Group Alpe Adria (HGAA), utjecajni Financial Times (FT) dotaknuo se i Hrvatske i domaćih aktera povezanih s tom austrijskom bankom

Uz Vladimira Zagorca, navodi se i ime Ive Sanadera za kojeg britanski tjednik piše da je prošle godine bez objašnjenja podnio ostavku, da bi na konferenciji za novinare u prosincu odbacio optužbe da je primio mito kako bi se banci BayernLB, odnosno njezinoj HGAA omogućio ulazak na hrvatsko bankarsko tržište.

Zagorac se samo kratko spominje kao bivši general koji je od HGAA dobio sumnjive zajmove u milijunima eura te da je nedavno osuđen za pronevjeru pet milijuna dolara vrijednih dijamanta iz Ministarstva obrane.

Osim u Hrvatskoj, posrtanje HGAA, piše FT, izazvalo je veliki skandal i u Bavarskoj, gdje se vodi istraga oko toga kako je BayernLB 2007. kupio većinski udjel u Hypo banci. Njemačko državno odvjetništvo sumnja da je BayernLB smišljeno platio veću cijenu za Hypo nego što je udjel u austrijskoj bankarskoj grupaciji doista vrijedio.

Prije četiri godine, piše britanski tjednik, skupina njemačkih i austrijskih financijera održala je sastanak na kojem se govorilo o projektu Knox – planu za investiranje u HGGA. Hypo se tada činila kao odlična prilika, jer je bila profitabilna, s dobrom mrežom na brzorastućem balkanskom tržištu i s još uvijek nedovoljno iskorištenim potencijalom.

Bayern LB je 2007. za 50 posto u Hypo grupi platio 1,6 milijardi eura, nakon čega je uslijedila dokapitalizacija i povećanje udjela na 67 posto. Međutim, zbog izbijanja krize, obje banke morale su zatražiti državnu pomoć.

Krajem 2008, gubitak Hypa već je iznosio rekordnih 520 milijuna eura - u pomoć je morao uskočiti Bayern LB s dokapitalizacijom od 700 milijuna eura, a Hypo je osim toga uzeo i državnu pomoć u visini 900 milijuna eura.

U prosincu prošle godine, BayernLB se morala odreći HGGA, svoje najveće akvizicije, za simboličnih jedan euro i otpis svojih ulaganja od 3,7 milijardi eura. Što je, navodi FT, razbjesnilo bavarske porezne obveznike, jer se već do tada moralo ubrizgati više od 10 milijardi eura njihova novca da bi se spasilo BayernLB.