Hrvatska SHOW NA MARKOVU TRGU

Tarik će voditi Josipovićevu inauguraciju

Čini se da će inauguracija trećeg hrvatskog predsjednika Ive Josipovića 18. veljače izgledati kao pravi show. Voditelj bi mogao biti Tarik Filipović, scenu radi Ivica Propadalo, a za cvijeće će biti zadužen Saša Šekoranja, omiljen među hrvatskim jet setom

Tarik Filipović za Večernji list potvrdio je da je pregovarao o tom angažmanu, no ništa još nije sigurno. Scenu ispred crkve Sv. Marka postavit će poznati slikar, scenograf i dizajner Ivica Propadalo. Tek je potvrdio da će, uz Zagrebačku filharmoniju, nastupiti i dječji zbor Zvjezdice te da će za cvjetne aranžmane biti zadužen Saša Šekoranja.

Prema jednom od scenarija, bivši predsjednik Stjepan Mesić trebao bi na Trg Sv. Marka doći s Pantovčaka, Ivo Josipović trebao bi se pješice, a potom i uspinjačom, sa suprugom iz svoga stana u Palmotićevoj ulici došetati na inauguraciju. Zbog sigurnosnih razloga, ovaj je scenarij odbačen.

Josipović će tako automobilom preko Mesničke ulice stići do Gornjeg grada, gdje će ga dočekati Mesić i strani uzvanici koji će biti smješteni u Westinu.

Sama ceremonija prisege definirana je Ustavom i Zakonom o izboru predsjednika RH, doznajemo u Ustavnom sudu. Josipović će pred predsjednicom Ustavnoga suda Jasnom Omejec, s desnom rukom na Ustavu broj 1., koji se inače čuva u Ustavnom sudu i koristi se samo u svrhu prisege svakih pet godina, a lijevom podignutom rukom u visini ramena, ponavljati riječi prisege.

Svi će vjerojatno iščekivati kraj prisege, jer će biti zanimljivo hoće li Josipović izgovoriti 'Tako mi Bog pomogao', izraz koji je Franjo Tuđman uveo u predsjedničku zakletvu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još