PARK PRIRODE ŽUMBERAK

Vojković bespravno gradi vikend-rezidenciju

01.02.2010 u 19:02

Bionic
Reading

Predsjednik Uprave Croatia osiguranja, Hrvoje Vojković, u Parku prirode Žumberak - Samoborsko gorje gradi vikend-rezidenciju u tri objekta, u jednom je i zatvoreni bazen, a Zagrebačka županija mu nije izdala potrebne dozvole

ako šef CO-a tvrdi da mu za adaptaciju i sanaciju već postojećih objekata upisanih u katastar i zemljišne knjige nisu potrebne dozvole, Željka Abramović, vršiteljica dužnosti pročelnika za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša iz Zagrebačke županije, kaže da je u ovom slučaju ipak riječ o bespravnoj gradnji, piše Jutarnji list

- Vojkoviću nismo izdali ni lokacijsku dozvolu, ni potvrdu glavnog projekta, a ni rješenje o uvjetima građenja. Za izgradnju na k.č.br. 1421/1, k.o. Okić nije izdana lokacijska dozvola, potvrda glavnog projekta ni rješenje o uvjetima građenja ni na ime nekog drugog investitora.

Riječ je o nelegalnoj gradnji jer je nemoguće napraviti adaptaciju starih objekata u identičnom stanju s obzirom na to da više ne postoje takvi materijali niti se više tako gradi. Pogotovo ako se gradi bazen ili tako nešto - rekla je Abramović.

Inspekcija nije postupala

U Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od glasnogovornice Kate Gojević doznajese da građevinska inspekcija nije postupala na navedenoj lokaciji.-Odobrenja za gradnju izdaju uredi u gradovima, odnosno županijama. Ukonkretnom slučaju za taj je postupak nadležna lokalna ispostavaZagrebačke županije - rekla je Gojević.

Na prekrasnom imanju Vojković je podigao dvije kuće te prizemnicu u kojoj gradi bazen. Projekt je još u fazi gradnje, a na posjedu su parakirani bager i kamion. Gradnja, očito zbog vremenskih uvjeta, trenutno stoji. Vojković je to imanje, doznajemo, kupio prije nešto više od dvije godine.

Inače, poznato je da su nakon brakorazvodne parnice Vojkoviću pripala dva stana u Zagrebu te jedno poljoprivredno i jedno građevinsko zemljište na otoku Hvaru. Kad smo Vojkovića pitali zašto nije ishodio dozvole za gradnju, rekao je da mu nisu potrebne.

- Za adaptaciju i sanaciju već postojećih objekata upisanih u katastar i zemljišne knjige ne zahtijeva se građevinska dozvola. Objekti se saniraju u posjećim gabaritima, sukladno stanju upisa u katastru i zemljišnoj knjizi. Sve navedeno možete provjeriti uvidom u katastar i zemljišne knjige - rekao je Vojković. Također je dodao da je katnost na objektima identična zatečenom stanju.

U kuloarima se također proširila glasina da Vojković tamo gradi centar za sljedbenike Sai Babe, no on to demantira i kaže: - Planiram staro napušteno imanje obnoviti na načelima organske, biodinamičke poljoprivrede s mogućom agroturističkom ponudom.

Miljenko Vučković, načelnik Općine Klinča sela, zna da Vojković gradi vikendicu, ali kaže da nikakvu dokumentaciju u Općini nisu od njega dobili, pa ne mogu odrediti ni komunalne doprinose.

- Znamo da on tamo gradi, ali nanosi štetu Općini kad mu ne možemo naplatiti komunalne doprinose. Zaprimili smo prijavu susjeda da je njegova mehanizacija uništila makadamski put u koji su ljudi sami investirali. Nakon toga ga je obećao sanirati - rekao je načelnik Općine Vučković.

Dodao je da mu nije jasno kako Vojković planira napuniti bazen s obzirom na to da u tom dijelu općine imaju problema s vodom, a i na jednoj kući u blizini Vojkovićeve stoji natpis u kojem se moli štednja vode. Glavni nadzornik Parka prirode Žumberak, Damir Otmačić, također se susreo s Vojkovićevom gradnjom.

- Izdali smo mu upravnu mjeru jer je nelegalno obavljao gradnju u zaštićenom području u kojem se može graditi, ali je potrebno ishoditi uvjete i to prijaviti - rekao je Otmačić i dodao da poslije nisu provjerili je li Vojković ishodio potrebne dozvole.

Rekao je da su na tom zemljištu i ranije postojala tri objekta, ali da se nisu bavili time je li Vojković gradio nešto nelegalno ili nije.

- Da je sagradio tri objekta na imanju na kojem nije baš ništa ranije postojalo, to bismo prijavili građevinskoj inspekciji, ali ovako se nismo time bavili. Kada bismo se bavili nelegalnim gradnjama u Parku prirode, onda bismo samo to radili po cijele dane s obzirom na to koliko ih ima - rekao je nadzornik Parka prirode Otmačić