LJUBAV MESIĆA I PREMIJERKE

'Oduševljen sam Jadrankom Kosor'

31.01.2010 u 15:25

Bionic
Reading

Iako 'nerado remeti nedjelju obvezama', još uvijek aktualni predsjednik RH Stjepan Mesić gostovao je u HTV-ovoj emisiji 'Nedjeljom u dva'. Nije propustio naglasiti odličnu suradnju s premijerkom Jadrankom Kosor, koju je nekada zvao 'malom iz kancelarije', a danas je, kaže, oduševljen njome

Čini se da Stjepan Mesić nerado odlazi s Pantovčaka. Iako je nekoliko puta najavio da će i dalje biti prisutan u javnosti iz svoje buduće rezidencije u Grškovićevoj, on je dvadesetak dana prije odlaska s dužnosti aktivniji no ikad u posljednjih deset godina.

Iako nedjeljom igra golf te je u Stankovićevoj emisiji još jednom promovirao ekspanziju golf terena u Hrvatskoj, kao što je promovirao i Zakon o golfu, predsjednik Mesić nije odolio da pred kraj mandata još jednom progovori o svojoj vladavini. Ipak, priznaje: 'Da mi ne znam tko ponudi treći mandat, ne bih pristao.'

'Čovjek nije više kreativan. Dok imaš inspiracije za izazove, isplati se raditi ovaj posao. Smatram da bi u trećem mandatu nastupio zamor materijala', kazao je Mesić koji nije bio previše samokritičan. 'Ja sam promišljeno donosio odluke i vrijeme je pokazalo da sam imao pravo.' Mesić je ponosan na to što je 'otvorio Hrvatsku prema Europi, svijetu i susjedima'. Ponosi se Mesić i depolitizacijom vojske i povratkom izbjeglih Srba u Hrvatsku.

Prijateljstvo s Bandićem

Predsjednik na odlasku kazao je da u 10 godina na Pantovčaku nije izgubio prijatelje, iako nije imao dovoljno vremena za druženje s njima. Svojedobno je izjavio da neće komentirati kandidaturu Milana Bandića jer su dobri prijatelji. 'U izvjesnom smislu nismo prekidali odnos, no u vrijeme kampanje ja sam rekao da ću u drugom krugu izbora podržati njegova protukandidata.'

Kaže da je istina da je zagrebački SDP s Bandićem na čelu za njegovu kandidaturu sakupio 60 tisuća potpisa. 'To nije razlog da ja imam obavezu vraćati dugove', kazao je Mesić. Potporu Ivi Josipoviću dao je, kaže, jer je procijenio da on ima šanse za drugi krug i zbog njegova 'personalitija i enciklopedijskog znanja'.

Smatra da Bandić mora 'sve početi ispočetka ako želi dosegnuti političke visine'. 'Ja sam smatrao da on u kampanji ne treba sudjelovati i da mu je dovoljan limit grad Zagreb', zaključuje Mesić.

'Sanader je stvorio paralelni sustav moći

Mesić je kazao da je bivši premijer Ivo Sanader 'na neuobičajeni način otišao s mjesta premijera' i da, prema tome, 'ako je tako otišao, nije se trebao pokušati vratiti, opet na neuobičajen način.'

Na pitanje Aleksandra Stankovića zašto je štitio Sanadera, vezano uz afere Maestro i Verona, Mesić je odgovorio da je morao surađivati sa Sanaderovom vladom ako je želio da dođe do nekih promjena. Ponovno je spomenuo sporni ugovor o prodaji Ine Molu.

Na pitanje je li moguće da je premijer stvorio takav paralelni sustav moći da nitko za to nije znao osim medija, Mesić je kazao: 'Ne bih rekao da se nije znalo. Netko je znao više, netko manje. Klima je bila takva da je bilo jasno da funkcioniraju dva sustava, jedan je legalni i jedan sustav koji je bio klijentelistički.'

'Mala iz kancelarije'

Premijerka Kosor i Mesić u posljednje vrijeme ne skrivaju obostranu ljubav i podršku. Tako je Kosor neki dan ustvrdila da joj je žao što Mesić odlazi. Iako mu je bila protukandidatkinja na predsjedničkim izborima, kada ju je zvao 'Suzana' i 'mala iz kancelarije', Mesić sada kaže da ga je ona 'iznenadila radom kao premijerka'. 'Ona je sada pokazala odlučnost da vodi autonomnu politiku i u tom smislu me iznenadila, a ujedno i oduševila', priznao je Mesić.

No Mesić smatra da bi bilo dobro 'da u Vladu dođe malo svježe krvi'.

'SDP ne kalkulira'

Kao i obično, Mesić se nije upustio u kritiziranje oporbenog SDP-a. 'Ja ne bih rekao da kalkuliraju. I vladajući i oporba moraju zajedno izvući Hrvatsku iz krize', kazao je i dodao: 'Smisao opozicije jest da se bori za vlast.'

Mesić brani Bajića

Mesić, iako kritizira sfere vladajućih, i dalje daje bezrezervnu podršku glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću, koji je pred svojim trećim mandatom. Od svih afera koje Bajić nije razotkrio, Mesić je spomenu dvije koje jest: Brodosplit i aferu Kamioni. Kaže da je Bajić u tim aferama nastavljao istragu iako je bio opstruiran od političara.

Na pitanje zašto Bajić nije digao glas da je opstruiran njegov rad, Mesić odgovara: 'On je prikupljao dokumente i dokaze.' Spomenuo je Mesić i jedno od svojih obećanja s početka prvog mandata - da će ući u trag novcu koji je iz Hrvatske 'iscurio' u 90-ima: 'Nismo puno ostvarili. Na tome je radio Bajić i njegov zamjenik i bili su maksimalno angažirani.'

No dio novca ipak je detektiran. Mesić je progovorio o osam milijuna eura koji su u jednoj švicarskoj banci, a potječu iz perioda trgovine oružjem u Hrvatskoj. Kaže da akteri te afere više nisu u strukturama vlasti.

Umiješanost Mesića u aferu Podravka i HPB

U jednom od priloga u emisiji o Mesiću je progovorio i Zvonimir Čičak, predsjednik HHO-a. Kaže da Mesiću nakon odlaska s vlasti 'neće biti lako' jer je 'njegova umiješanost u aferu Podravka samo vrh sante leda'.

'Ono što Čičak govori ni sa čime nema veze', kazao je uzrujani Mesić. 'Kakve veze imam ja s Podravkom?' pita se predsjednik. Kaže da mu je normalno da je pokušao pomoći onim tvrtkama koje su se bavile proizvodnjom za izvoz. 'I to je funkcija predsjednika. Oni su dolazili meni, a ne ja njima', kazao je Mesić, misleći na šefa SMS-a Srđana Mladinića koji je kod Mesića 'žicao' kredit od Podravke.

Nije se samo Mladinić obraćao Mesiću za pomoć. I bivši čelnik Poštanske banke Josip Protega, koji je trenutno u Remetincu, kontaktirao je Mesića za kredit za orahovičku tvornicu Kio. 'Tako je. I u čemu sam ja pogriješio?' pita se Mesić i dodaje: 'Ja ne sudjelujem u pregovorima, ja upućujem na adresu.' Na Stankovićevu tvrdnju da ta tvornica danas više ne posluje, dijelom i zbog tog spornog kredita, Mesić kaže: 'Odakle ja znam kako stoji neka firma. Nisam ja rekao 'dajte pod tim i tim uvjetima kredit'. Dalje je sve pitanje njihova dogovora.'

Pomilovanje Siniše Rimca

'Zna se kako se i zašto pomiluje. Komisija ne ulazi u bit kaznenog dijela. Ja sam pomilovao sedam Srba za ratni zločin i nitko nije protestirao', rekao je Mesić i dodao da nikada nije mijenjao odluku Komisije za pomilovanje.

Potvrdio je da se za slučaj ubojstva srpske obitelji Zec doznalo u javnosti nakon što je on Davoru Butkoviću 1993. godine dao materijale o tom slučaju. 'Nekorektno je od njega da odaje izvor. Takvih novinara ja imam dosta', kazao je predsjednik ne pojasnivši pritom ovu zanimljivu konstataciju.