ZADARSKA NADBISKUPIJA

Egzorcist don Bolobanić naslijedio Prenđu

Bionic
Reading

Privremeni upravitelj Zadarske nadbiskupije nakon smrti nadbiskupa Ivana Prenđe je don Milivoj Bolobanić, župnik Kraljice mira u zadarskoj župi Stanovi

On je u subotu poslijepodne, većinom glasova, izabran na sastanku Zbora savjetnika te nadbiskupije, potvrdila je glasnogovornica Zadarske nadbiskupije Ines Grbić. U sastavu Zbora je šest svećenika koje je odabrao pokojni zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa koji je u subotu sahranjen.

O imenovanju privremenog upravitelja Zadarska nadbiskupija će preko papinske nuncijature izvijestiti Vatikan.

Iako se očekivalo da će ovih šest svećenika između sebe izabrati upravitelja, odluka je ipak pala na vanjskog kandidata mons. Bolobanića, iskusnog 73-godišnjeg svećenika, nekadašnjeg generalnog vikara.

Bolobanić je u Hrvatskoj poznat po knjizi  'Kako prepoznati zamke Zloga', u kojoj opširno obrađuje temu egzorcizma, a i sam se time bavi. U jednom od intervjua je tvrdio i da Severinu 'polako zaposjeda Nečastivi'.

U javnosti se nagađalo da će Zbor savjetnika između sebe za privremenog upravitelja izabrati mons. Ivicu Mustaća, jednog od najbližih suradnika pokojnog nadbiskupa Prenđe i dosadašnjeg generalnog vikara Zadarske nadbiskupije, koji je i katedralni župnik u Zadru, piše Jutarnji.hr.

Pokopan omiljeni nadbiskup

U zadarskoj katedrali Sv. Stošije u subotu je pokopan zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa, koji je iznenada preminuo u Zagrebu u ponedjeljak, 25. siječnja, u 71. godini. U posljednjem ispraćaju omiljenog nadbiskupa sudjelovali su, uz mnoštvo vjernika, svi hrvatski biskupi, svi biskupi iz BiH, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj te predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Muslimanske vjerske zajednice u Republici Hrvatskoj.

Tisuće vjernika iz Zadarske nadbiskupije i iz cijele Hrvatske došlo je danas ispratiti nadbiskupa Prenđu na posljednje počivalište. Zadarska katedrala Sv. Stošije bila je prepuna, kao i trg ispred nje, na kojemu je bio postavljen video-zid kako bi građani mogli pratiti sprovodni obred u katedrali.

Lijes s tijelom zadarskog nadbiskupa msgr. Ivan Prenđe položeno je u kriptu unutar zadarske katedrale Sv. Stošije, grobnicu svih zadarskih nadbiskupa.

Misu zadušnicu, uz sudjelovanje svih biskupa i velikog broja svećenika, redovnika i redovnica te uz pjevanje katedralnog zbora predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Knjiga žalosti u povodu smrti nadbiskupa Prenđe bit će otvorena još osam dana u zadarskoj katedrali Sv. Stošije.