HRVATSKI STRUČNJAK O KLIMATSKIM PROMJENAMA

Kakvo ledeno doba, i dalje se zagrijavamo

28.01.2010 u 14:06

Bionic
Reading

Tvrdnje jednog od vodećih UN-ovih teoretičara globalnog zagrijavanja, profesora Mojiba Latifa, da nam stiže 'malo ledeno doba' koje bi moglo trajati 30-ak godina, klimatolog pri DHMZ-u Zvonko Katušin nazvao je pretjeranima. Kaže to je samo jedna od teorija

Latif kaže da nije riječ o globalnom zahlađenju, već samo o 'manjoj pauzi' unutar globalnog zatopljenja. Ova vijest odjeknula je u Hrvatskoj upravo u vrijeme najvećih hladnoća ove zime. No, čini se da Hrvatska ipak neće biti prekrivena snijegom i ledom sljedećih desetak godina.

'Ovo sve zasad spada u teoriju i hipoteze. To je nešto što nije potvrđeno i Državni hidrometerološki zavod se prema tome tako odnosi', kaže za tportal Katušin.

Iako Latifova teorija ima znanstvene podloge, nije potvrđena na svim stručnim razinama, pojašnjava. Činjenica jest da se razlika u temperaturi između polova i Ekvatora smanjuje, što bi moglo dovesti do promjene morskih struja, a time i do zahlađenja.

Katušin ističe da je riječ o istupu samo jednog stručnjaka. 'Uvijek ima pretjerivanja, kao i kod globalnog zatopljenja. Tada su govorili da će u Slavoniji rasti banane. U području klimatologije također postoje tabori koji se navijački bore za svoje teorije', pojašnjava Katušin.

Zasad sve statistike idu u prilog tome da se i dalje odvija globalno zatopljenje. Iznimka nije ni Hrvatska. 'Prošla godina bila ekstremno topla i na hrvatskoj i na svjetskoj razini. Posljednja tri desetljeća najtoplija su od početka mjerenja', kaže Katušin dodajući da i satelitska mjerenja Antartika pokazuju da se ledeni pokrivač drastično smanjuje. 'Činjenica jest da se odvija globalno zatopljenje, a ne zahlađenje', zaključio je Katušin.