Slučaj Kosoričinog stana: Kad pravo siluje pravdu

Slučaj Kosoričinog stana: Kad pravo siluje pravdu

28.01.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Nakon što je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan jučer u Saboru, baš na dan kad je pokrenuta antikorupcijska istraga protiv njegovog stranačkog kolege Zvonimira Mršića, na svjetlo dana ponovo izvukao slučaj stana Jadranke Kosor, aferu staru točno 13 godina, odlučili smo podsjetiti javnost na činjenice vezane uz tu priču koja je postala paradigma za onu čuvenu poslovicu o pravdi i pravu

No kad smo danas nazvali Dragovana i pitali ga kako to da tek 13 godina nakon izbijanja afere upozorava na slučaj Kosoričinog stana, SDP-ovac nije bio naročito raspoložen za razgovor.

'Sve što sam imao reći o tome, rekao sam jučer. Poslao sam poruku glavnom državnom odvjetniku', rekao nam je neraspoloženi Dragovan, a ni naše sljedeće pitanje nije ga posebno oraspoložilo. Kakve, dakle, imaju veze Kosoričina afera s početka 90-ih s istragom protiv Mršića?

'Nema nikakve veze, ja sam samo iznio svoj stav prema istražnim radnjama, odnosno stav stranke', rekao nam je Dragovan.

A kako to da SDP u četiri godine, koliko je bio na vlasti, nije istražio slučaj Kosoričinog stana? Na to pitanje Dragovan nam nije želio odgovoriti, a vama ćemo ostaviti da procijenite zašto.

Kosoričine 'iznimne zasluge za Oružane snage'

Priča o načinu na koji se Jadranka Kosor kao samohrana majka uselila u četverosobni stan od 90 kvadrata na zagrebačkim Ravnicama priča je o HDZ-ovim 90-ima kada ste, pod uvjetom da ste Srbin, lako ostajali i bez glave, a kamoli ne bez stana.

Aferu s Kosoričinim stanom otkrio je Globus krajem 90-ih godina, a priču je proširio Feral Tribune 2005. godine. Danas je više-manje jasno što se točno dogodilo: Kosor je do ulaska u HDZ živjela relativno skromno – stanovala je sa sinom u podrumskom stanu od 38 kvadrata te vozila Škodu.

No ulaskom u vladajuću stranku materijalni status buduće premijerke počinje se ubrzano popravljati. Naime, samo godinu dana nakon što je ušla u HDZ, tadašnji ministar obrane Gojko Šušak odlučio joj je kao 'osobi iznimno zaslužnoj za Oružane snage RH' dodijeliti stan u Šeferovoj ulici, koji je prethodno silom oduzet obitelji Drobac, odnosno sinovima pukovnika JNA koji je umro neposredno prije početka rata. Nedugo nakon toga umrla je i njegova supruga, a sinovi Drobac ostali su sami u stanu.

Kako je 2005. godine pisao Feral, nije trebalo dugo čekati da im na vrata pokuca hrvatski ratni invalid i, na način tako uobičajen za to vrijeme, natjera mladu braću Drobac na 'dobrovoljno iseljenje'. Ratnom se invalidu, doduše, navodno nije pretjerano svidjelo u 'osvojenom' stanu, pa je brzo otišao u novi, a stan Dropčevih je pripao MORH-u. Postoji i druga verzija priče, prema kojoj su braći Drobac na vrata pokucali članovi stambene komisije MORH-a, te postavili ultimatum: ili ćete vi izaći ili će naši ljudi ući. Ranih 1990-ih takvo što zasigurno ne bi bilo neobično.

Usput, uz taj stan ide i pripadajuća garaža od 15 kvadratnih metara, a Kosor je za cijeli 'paket' platila samo 23.072 njemačkih maraka. Danas stan premijerke Kosor vrijedi oko 200.000 eura.

Nije nebitno napomenuti da je od cijele obitelji Drobac do danas preživio samo jedan od braće – jedan je nedugo nakon izbacivanja iz stana počinio samoubojstvo skokom sa 14. kata jedne zgrade na Peščenici.

Ponovimo još jednom – Kosor je dobila stan zahvaljujući svom stranačkom kolegi Gojku Šušku, koji je dotadašnjoj novinarki Hrvatskoj radija dodijelio četverosobni stan iz kojeg su prije toga izbačena dva maloljetnika kojima su netom umrli roditelji, i to kao osobi 'iznimno zaslužnoj za Oružane snage RH'. Nije teško pogoditi čime je to Kosor, friška članica HDZ-a s odličnom perspektivom u stranci, zadužila Oružane snage kojima su zapovijedali Franjo Tuđman i Gojko Šušak.

Potpuno neovisno o činjenici da je Kosor do spomenutog stana, formalno-pravno gledajući, došla na način u skladu s tadašnjim zakonima i pravilnicima MORH-a, nema nikakve sumnje da je useljenje u četverosobni stan iz kojeg su pritom izbačeni mladići čiji je jedini 'grijeh' to što im je otac bio Srbin, krajnje amoralan čin.