Hrvatska O KORUPCIJI U SABORU

Kroz korupciju godišnje gubimo 12,5 milijardi kuna

Kad god se u Saboru spomene javna nabava, sigurno je da će uslijediti žučna rasprava o korupciji. Tako je bilo i tijekom današnje rasprave o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave

'Ovo je mali smokvin list i ne može prikriti golotinju pljačke 12,5 milijardi godišnje', opisao je tako SDP-ovac Nenad Stazić novi Zakon o Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave, koji je opet izazvao niz oporbenih primjedbi na korumpiranost vlasti. 'Uprave javnih poduzeća i Nadzorne odbore biraju vladajući. Upravo se na primjeru Brodosplita vidjelo kako nadzorna tijela kontroliraju uprave javnih poduzeća. No vladajuća saborska većina bira i državnog odvjetnika i revizoricu. Nakon što se svi izaberu, posao može početi', spočitnuo je Stazić. SDP-ovac je rekao i kako su i famozni stupići na autocesti, ali i arheološka istraživanja išli putem javnih nabava i kako se u svim tim slučajevima kralo.

SDP-ov Josip Leko kaže kako se u Hrvatskoj ne može očekivati poštena javna nabava. 'Zadnjih pet-šest godina bilo je važnije poznavati nekoga iz Vlade ili općenito nekoga iz vlasti, nego znanje, poštenje i poduzetnička sloboda i sposobnost', rekao je Leko.

Unatoč kritikama, većina je podržala prijedlog zakona, no neki su zamjerili to što Komisija za kontrolu postupaka javne nabave reagira samo u slučaju žalbe, čime se zapravo, kako je rekla HNS-ova Vesna Pusić, smanjuje efikasnost komisije. 'U mnogo slučajeva radi se o poslovima gdje je grad, općina, država ili županija jedini naručilac neke vrste posla. Ogromna je vjerojatnost da će onaj tko se prijavio za taj posao morati poslovati s tom županijom ili gradom i poslije. Prema tome, pametnije mu je pokriti se ušima i ne žaliti se, jer će ponovno doći kod tog naručitelja usluga ili roba i ako se u prethodnom postupku žalio vjerojatno će mu biti smanjene šanse da dobije taj posao', poručila je Pusić.

Zbog reagiranja komisije samo u slučaju žalbe, oporbenjaci su predložili da se zakon primjenjuje u Zakon o žalbenoj komisiji u postupcima javne nabave. 'Komisija kontrolira jednostavno samo žalbe. A što je s onim predmetima koji su sumnjivi, a nisu obuhvaćeni žalbenim postupkom? Komisija bi trebala od godine do godine zahvatiti određena poduzeća i njihove javne nabave. U tom slučaju ne bi imali ovoliko problema s javnom nabavom u javnim poduzećima. Ne bi bilo HEP-a, ne bi bilo HŽ-a ako bi jednu godinu Komisija primjerice odabrala kontrolu postupaka u HŽ-u', rekao je SDP-ovac Gordan Maras.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još