PREDSTAVLJANJE DVIJU KNJIGA

Bog i čovjek su jedina stranka kardinala Bozanića

26.01.2010 u 22:21

Bionic
Reading

Knjige zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića "Čovjek, Crkva i domovina. U otajstvu Uskrsa i Božića" i "Svjedočanstvo istine. Hodočašće svećenika Zagrebačke nadbiskupije: Stara Gradiška - Jasenovac - Petrinja" predstavljene su večeras u Nadbiskupskom pastoralnom centru u Zagrebu.

O knjizi "Čovjek, Crkva i domovina. U otajstvu Uskrsa i Božića" govorili su riječki nadbiskup msgr. Ivan Devčić, profesor teologije na zagrebačkom Katoličkom bogoslovnom fakultetu Stjepan Baloban i katolički publicist Stjepan Lice

Nadbiskup Devčić je podsjetio kako su u knjizi objavljene božićne i uskrsne poslanice kardinala Bozanića vjernicima i ljudima dobre volje u razdoblju od 1997. do 2009.

Ocijenio je kako je knjiga zahvaljujući ilustracijama slikara Josipa Botterija Dinija sinteza grafičko-literarnog i teološkog izričaja.

"Knjiga otkriva istine o Bogu i čovjeku", rekao je, dodavši kako oni koji poslanicama predbacuju da se kardinal upleće u politiku očituju duboko nepoznavanje kršćanskoga otajstva.

Smatra kako su pokušaji da se iz tekstova iščita kardinalova stranačka pripadnost promašaj jer su, kako je rekao, Bog i čovjek jedina stranka za koje pledira kardinal Bozanić.

Baloban je istaknuo kako je riječ o kritičko-proročkim tekstovima koji suprotstavljene pozivaju na dijalog te nude nadu hrvatskom narodu, čije su opće dobro iskoristili mnogi izvana i kod kuće za svoje osobne probitke.

O knjizi "Svjedočanstvo istine" govorio je gospićko-senjski biskup msgr. Mile Bogović koji smatra kako je ta kardinalova knjiga poziv na utvrđivanje istine. "Još i danas se stvaraju novi izvori kako bi se prikrila istina", rekao je Bogović. Dodao je kako se planski izdvajaju samo negativne pojedinosti iz cjeline, a ako ih nema, i izmišljaju se kako bi se osudilo pojedine ljude.

Msgr. Bogović smatra kako bi se posmrtni ostatci hrvatskih žrtava iz Drugoga svjetskog rata i poraća trebali dostojanstveno pokopati u vlastitoj domovini.

Knjige kardinala Josipa Bozanića objavio je zagrebački nakladnik Glas Koncila.