NAMJEŠTANJE NATJEČAJA

HAC na stupićima izgubio pet milijuna kuna

26.01.2010 u 20:40

Bionic
Reading

U HAC-u se afere nižu jedna za drugom pa bi se pritvorenima u akciji Nesklad uskoro moglo pridružiti još kolega iz tvrtke. U najnoviju je umiješan Sektor za održavanje HAC-a koji je nabavljao prometnu opremu od tvrtke Signal-grad pod sumnjivim okolnostima

HAC je malverzacijama s tim ugovorima oštećen za oko pet milijuna kuna javio je HRT u svom središnjem 'Dnevniku'.
Cijeli proces obavlja se po uhodanom procesu. Raspisuju se natječaji, a na njima pobjeđuje tvrtka Signal-grad iz Brestovja kao najbolji ponuđač s najnižom cijenom te ostvaruje godišnji ugovor s HAC-om.

'Svi ostali koji sudjeluju u natječaju, kada se otvore ponude, vide samo ukupnu cijenu ponude, ali ne znaju što je u jediničnim cijenama, tvrdi predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić za HRT. Dodaje kako se u troškovniku ugovora događaju nevjerojatne promjene cijena - isti proizvod je 2008. stajao oko 600 kuna, a godinu dana poslije oko 30 kuna. Tvrdi da je riječ o namještenom natječaju.

'Unaprijed je planirano da će se oprema nabavljati dvije godine. Pri tome je dogovoreno da oprema koja se te godine neće kupovati bude ponuđena po desetak puta manjim iznosima, kako bi ukupna cijena ponude bila manja. Onaj koji je dogovarao prevaru ponudio je po višoj cijeni one stupiće za koje je znao da ih nećemo kupovati. A po daleko višoj cijeni od realne one za koje je znao da ih hoćemo kupovati', objašnjava Stanić.

Iz HAC-a su na ove optužbe reagirali priopćenjem. Spomenuta oprema naručena je s rokom isporuke do 15. ožujka 2010. Do okončanja ugovora u srpnju ove godine planirana je, ovisno o potrebama, narudžba i isporuka opreme u cijelosti, sukladno količinama iz troškovnika. Na temelju svega jasno je da se ne radi o 'podvaljenim' stavkama, već zakonski sklopljenom ugovoru i njegovom troškovniku, stoji u priopćenju. U tvrtki Signal-grad nisu željeli dati izjave.