DAN NAKON OTVARANJA

Prometni kolaps oko novog rodilišta

26.01.2010 u 15:10

Bionic
Reading

Jučer je novo splitsko rodilište, koje je napokon privedeno funkciji, bilo tema svih medija, jer rodilje i bebe konačno uživaju puni komfor. No kada su se svjetla reflektora i kamere pogasile, već idući dan se počelo događati ono na što se posljednjih godina upozoravalo

Oko zgrade rodilišta i susjednog odjela onkologije se ponovo svakog jutra događa omanji prometni kolaps. Nedavno obnovljena zgrada onkologije je kolateralna žrtva tog prometnog kaosa. Definitivno se potvrdilo da improvizacija s gradnjom pristupnog puta za splitsku bolnicu i rodilište ne funkcionira. Svatko parkira gdje hoće, parkirnih mjesta u krugu bolnice nema, a do rodilišta vodi samo jedan prometni trak.

Ostaje za vidjeti narednih dana hoće li se možda u prometnu regulaciju i saniranje prometnog kaosa u krugu bolnice uključiti i prometna policija i pauk-služba. No sve je to krpanje i takvo stanje posljedica je čitavog niza propusta svih garnitura gradskih vlasti, uključujući aktualnu i urbane katastrofe na prostoru između dviju bolnica. U ovom trenutku istočno od rodilišta je gradilište stambenih zgrada i gradilište Zajčeve ulice koja završava kao slijepa ulica, jer nije spojena s Bračkom ulicom.

Nedovršena zgrada Lazarice zapadno od bolnice ne doprinosi s dogovorenim parkirnim mjestima i još nije srušena ilegalna 'mala Priština', amorfna nakupina jednokatnica u kojima su pogrebna poduzeća, auto-kuće i slične tvrtke. To divlje naselje zapravo je i glavna smetnja za gradnju korektnog četverotračnog pristupa rodilištu i drugim zgradama i odjelima splitske bolnice.

Dok se HDZ-ov populist i ravnatelj bolnice Dujomir Marasović svađa sa Željkom Kerumom, gradonačelnikom sklonim kocki, budućim trudnicama preporučujemo staru 'partizansku' metodu iz bitke na Neretvi, prijenos na nosilima tih posljednjih sto metara od glavne ceste do rodilišta; bit će brže na odredištu i sigurno će se poroditi.