BEZ POVEĆANJA

Čović zamrznuo plaće u Holdingu

Bionic
Reading

Po prvi puta otkada je ustrojen Zagrebački holding, djelatnici ove gradske tvrtke, njih 12.127, neće dobiti povećanje plaće

Nakon gotovo dva i pol mjeseca pregovora Ivo Čović, predsjednik Uprave Holdinga uspio je, argumentima o teškoj situaciji Holdinga, postići dogovor sa 51 sindikatom koji djeluje u tvrtci. Tako je danas potpisan Ugovor kojim osnovica za plaću ostaje 2.884,87 kuna kao što je bila u 2009. godini.

'Uspjeli smo pobjediti sa dobrim argumentima i zdravim razumom', rekao je za portal zagrebancije.comIvan Tolić, član uprave Holdinga.

Prema starom kolektivnom ugovoru rast plaća u Holdingu trebao je iznositi oko tri i 3,5 posto. Taj postotak je računat na način da se uzeo prosječan rast plaća u zagrebačkom gospodarstvu u prvih osam mjeseci plus jedan posto za naknade. No, ta odrebda je ostala zamrznuta, pa će Holding tako potrošiti 1,663 milijarde kuna za plaće svojih zaposlenika u 2010. godini.

'Ugovorne strane suglasne su da će se osnovica za izračun plaće za 2011. godinu utvrditi do kraja 2010. godine. Cijena sata rada temeljem utvrđene osnovice za 174 sata rada mjesečno iznosi 16,58 kuna bruto', kaže nam Dušan Viro, glasnogovornik Holdinga.

I dok je Holding uspi zamrznuti plaće, u Gradu je ipak presudila drugačija politika Milana Bandića. Tako je on, uoči predizborne kampanje povećao svim zaposlenicima plaće za tih 3 ido 3,5 posto. Tako će za troškove svojih zaposlenika grad Zagreb morati izdvojiti 1,577 milijardi kuna.