SLOM HOTELSKIH PODUZEĆA

SDP optužuje Vladu da uništava gospodarstvo u Dalmaciji

09.01.2009 u 16:15

Bionic
Reading

Vodstva splitsko-dalmatinskog Županijskog odbora SDP-a i Gradskog odbora te stranke optužila je državnu i županijsku vlast da uništava sve ono što je bila okosnica gospodarskog razvitka Dalmacije

Predsjednik Splitsko-dalmatinskog odbora SDP-a Veljan Radojković je istaknuo kako je Fond za privatizaciju sredinom prosinca prošle godine raspisao natječaj o prodaji makarskih hotela tako da se, kako tvrdi, umanjuje vrijednost dionica za 50-ak milijuna kuna.

'U Makarskoj se prodaju tri hotela koji imaju oko 1400 postelja i više od 50.000 četvornih metara zemljišta', rekao je Radojković, ističući kako se ne smije dopustiti da se ta privatizacija provede onako kako se provela u Makarskoj, kada je u njoj sudjelovao Josip Gucić.

Tada su, kako je rekao Radojković, preprodane kupljene nekretnine, a radnici se ostali bez posla.

Predsjednik splitskoga Gradskog odbora SDP-a Marin Jurjević ponovno je spomenuo višegodišnji 'slučaj' Sunčanog Hvara ističući da Vlada od javnosti skriva sadržaj ugovora o javno-privatnom partnerstvu, potpisanog s Orco Grupom iz Luksemburga.

Pozvao je Vladu da objasni kako je mogla dopustiti da Orco Grupa zaduži Sunčani Hvar oko 400 milijuna kuna, a to je više nego što je procijenjena vrijednost tvrtke. Do kraja siječnja ove godine, dodao je, očekuje se odluka na splitskome Trgovačkom sudu o tome hoće li se pokrenuti stečaj Sunčanog Hvara.

'Tvrtka 'Inpro' koja je radila na preuređenju dvaju hotela Sunčanog Hvara, nije uspjela naplatiti 18,5 milijuna kuna za taj posao pa je zatražila pokretanje stečaja. S tim u vezi već je održano predstečajno ročište', rekao je Jurjević.

Govoreći o problemu Sunčanog Hvara, istaknuo je kako se postavlja i pitanje šibenskog otoka Obonjana na kojemu, po njegovim riječima, također ima nejasnih i mutnih radnji.

'Na natječaju je Orco Grupa preuzela obvezu da na tom otoku gradi turističko središte. U međuvremenu je sve obveze prebacila na Sunčani Hvar. Hrvatska javnost traži odgovore na ta pitanja jer je riječ o hrvatskoj imovini, hrvatskim vrijednostima i resursima', rekao je Jurjević.