MILIJUNSKI MINUS

Kneževićkin SSSH na rubu bankrota!

26.01.2010 u 08:01

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske nalazi se u dramatičnoj financijskoj situaciji i, kako otkriva Novi list, na rubu je bankrota te za koji mjesec više neće moći podmirivati svoje obaveze. Prema podacima riječkog dnevnika, minus najveće sindikalne središnjice trenutno iznosi nešto više od milijun kuna

Očajno financijsko stanje SSSH-a Novom listu potvrdila je i predsjednica Ana Knežević, navodeći da se unutar centrale vode razgovori o izmjenama načina financiranja, ali i reorganizaciji teritorijalnog ustroja. Umjesto regionalnih, područnih i županijskih ureda, ta će centrala ubuduće imati samo županijske urede, dok će se ostali ukinuti. O teritorijalnom preustroju i promjenama u načinu financiranja još se razgovara, a novi model funkcioniranja SSSH-a mogao bi biti poznat za mjesec do dva.

Ukidanjem ureda, prema riječima Ane Knežević, zatvorit će se 10 radnih mjesta. Ta centrala trenutno zapošljava 105 radnika, a neslužbeno je novinarka Novog lista doznala kako bi viškom moglo postati 50-ak zaposlenika SSSH-a, no predsjednica središnjice o tome za sada ne želi govoriti. Objašnjava da se broj zaposlenih rješava prirodnim odljevom, uglavnom odlaskom radnika u mirovinu. Ako, pak, bude potrebe za izradom programa zbrinajvanja viška radnika, što će zahtijevati i osiguranje novca za isplate otpremnina, SSSH vjerojatno neće dizati novi kredit. Ta centrala još uvijek vraća kredit koji je za isplatu otpremnina višku radnika podigla bivša predsjednica Vesna Dejanović. Prema riječima Knežević, bude li viška, pokušat će se dogovoriti da otpremnine radnicima financiraju sindikati udruženi u SSSH.

Kada je prije četiri godine Ana Knežević preuzela vodstvo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske u miraz je dobila i 2,5 milijuna kuna duga. Od tog iznosa vraćeno je 1,5 milijuna kuna, veli Knežević. Tako središnjicu trenutno opterećuje milijun kuna naslijeđenog duga, koji je s obzirom na pad prihoda centrale očito teško podmirivati. I bez naslijeđenog duga, međutim, za normalno funkcioniranje SSSH-u mjesečno nedostaje 160 tisuća kuna. Zbog toga se i raspravlja o mogućem novom modelu financiranja centrale od strane udruženih sindikata. Neslužbeno se u SSSH-u može čuti kako bi taj model mogao predstavljati put u propast SSSH-a jer se očekuje da sami udruženi sindikati iznesu svoj prijedlog kako bi financirali centralu. Do sada su sindikati centrali plaćali naknadu po članu koja se određivala na osnovi prosjeka plaće u djelatnosti. Sama Knežević ne želi govoriti o modelu financiranja, no ističe da je u susjednoj Sloveniji pitanje financiranja centrala jasno definirano, pa od članarine koja se usteže članu sindikata 33 posto ostaje u podružnici, dok jednak postotak ide na račun granskog sindikata i centrale, a jedan posto u poseban fond solidarnosti iz kojeg se financiraju sindikalne akcije.