SLAVLJE U SPLITU

Rođena prva beba u novom rodilištu

25.01.2010 u 15:58

Bionic
Reading

Punih četrdeset i dva dana nakon svečanog otvaranja novog splitskog rodilišta, danas nešto iza podne rodila se i prva beba

Djevojčica od tri kilograma, četvrto je dijete Nevene Jerončić iz okolice Omiša. Podsjetimo da je riječ o kontroverznom objektu koji je već godinama bio konstantno prisutan u medijima zbog mnogobrojnih problema koji su ga pratili. Odmah na početku bilo je polemika oko samog natječaja kada je odabran rad Vjeke Ivaniševića, a na polulegalan način odbijen projekt zagrebačkog arhitekta Hrvoja Njirića.

To početno neslaganje kao da je obilježilo sve što će se dalje događati oko gradnje. Sama zgrada završena je prije skoro godinu i pol dana, da bi tek tada počela dobro poznata trakavica oko otkupa parcela u suterenu zgrade i gradnje pristupnog puta.

Kroz tu priču se sve vrijeme ogledao sav sjaj i bijeda splitskog urbanizma i lokalnog političkog života.
Sukobi su kulminirali međusobnim optuživanjima novog splitskog gradonačelnika Željka Keruma i ravnatelja KBC Split te šefa lokalnog HDZ-a Dujomira Marasovića.

Ratne sjekire zakopale su se 14. prosinca kada je na svečano otvaranje došla premijerka Jadranka Kosor, ali ne zadugo. Već na proslavi 20 godina splitskog HDZ-a, Marasović je ponovo otvoreno napao Keruma. Nakon skoro mjesec i po, danas je počela zadnja faza preseljenja rodilišta, jutros je još jedna djevojčica rođena na starom odjelu, da bi ovaj 'ženski' dan bio potvrđen nekoliko sati kasnije rođenjem curice na novom odjelu.

Protumačimo to kao dobar znak nakon dugotrajne dominacije neučinkovitih muških čelnika grada i bolnice.