PISMO PREMIJERKI

Šišljagić traži pomoć od države za Đakovštinu

24.01.2010 u 13:05

Bionic
Reading

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić, u današnjem dopisu predsjednici Vlade Jadranki Kosor, predlaže da se potraživanja zaposlenika i poljoprivrednih proizvođača prema poljoprivrednoj tvrtki Đakovština isplate iz sredstava Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga razvoja, uz mogućnost da se poljoprivrednim proizvođačima, čija je roba, kako tvrdi, nestala iz silosa ove tvrtke, nadoknadi iz robnih zaliha RH

U dopisu premijerki Šišljagić navodi kako je, nakon nedavnog otvorenog pisma predsjednici Vlade o stanju u tome poduzeću, u kojemu radnicima plaće nisu isplaćene od listopada prošle godine, a proizvodnja je stala zbog nedostatka sirovina, dobio odgovor u kojemu se od nadležnih ministarava traži žurno rješavanje problema u tome poduzeću, ali da taj zahtjev 'do sada nije polučio očekivani razultat'.

Župan Šišljagić još jednom poziva na žuran sastanak predstavnika Vlade i nadležnih ministarstava s predstavnicima radnika, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i seljačkih udruga, u cilju 'nadoknade zaostalih plaća te potraživanja poljoprivrednika i tvrtki, čiji su proizvodi nestali iz silosa Đakovštine.'

Smatra kako situacija svakim danom postaje sve teža za 537 radnika i oko 1.000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava te kako je potrebno hitno uključivanje Vlade.

Radnici Đakovštine su, putem Sindikata poljoprivrede (PPDIV) osječkom Trgovačkom sudu podnijeli prijedlog za pokretanje stečajnog postupka koji su podržali svi članovi Uprave i HYPO banka, kao najveći vjerovnik, a usprotivili su se predstavnici obiteljskih gospodarstava i kooperanata, koji su zatražili odgodu stečaja do 28. siječnja. Osječki Trgovački sud je na ispitnom ročištu održanom 22. siječnja zaključio kako će odluku o tome hoće li u tvrtki biti pokrenut stečajni postupak donijeti u zakonskome roku od tri dana.