AGONIJA SUNČANOG HVARA

Hoteli zatvoreni, radnici na minimalcu

Bionic
Reading

Nakon najava o milijunskim ulaganjima i dovođenju svjetske elite, Orco grupa dovela je Sunčani Hvar do ruba propasti. Tvrtka je nelikvidna, dugovi su se popeli na 70 milijuna eura, a radnici su na minimalnoj plaći

Zaposlenici Sunčanog Hvara, najveće hotelske tvrtke na otoku sunca, nikad dosad nisu bili u goroj situaciji. Sindikat je, nakon prethodnih konzultacija, s upravom potpisao ugovor prema kojemu će svi oni primati minimalnu plaću do kraja travnja, uvećanu za 10 posto zaostale plaće iz studenoga 2009. godine, dok bi punu plaću primili tek za svibanj, odnosno u lipnju.

Razliku između minimalca i pune plaće trebaju dobiti u tri jednake rate tijekom srpnja, kolovoza i rujna. Radnici su pristali na ponuđene uvjete kako bi se sačuvala radna mjesta i izbjegao stečaj.

Sadašnja situacija s hvarskim turizmom, čini se, ne odgovara nikome – ni državi, ni gradu, ni Sunčanom Hvaru, a najmanje zaposlenicima koji će prije ili poslije ostati bez plaće i radnih mjesta. Sadašnja dugovanja tvrtke su, prema riječima člana nadzornog odbora, Dragana Lazukića, gotovo 70 milijuna eura. Samo hipotekarna opterećenja na imovini poduzeća su navodno veća od 80 milijuna kuna. Država je lani Sunčanom Hvaru dala pozajmicu za plaću (15 milijuna kuna), a obećano joj i 25 posto dionica iz portfelja HFP-a (sedam-devet milijuna eura) ako riješi imovinsko-pravne odnose.

Trenutno u Hvaru gotovo da i nema turista, dok je ne baš tako davno tijekom siječnja u gradu podno Španjole znalo biti i do tisuću gostiju. No, buking ni u drugim razdobljima nije bio bolji, pa će Hvarani, kako neki slute, poslovnom politikom u kojoj usred ljeta ne radi gotovo pola hotela ostati bez kruha.

Prema financijskim informacijama koje je izradila Fina, Sunčani Hvar je svrstan u 'najniži razred rejtinga'. 'Poslovna suradnja sa Sunčanim Hvarom vrlo je nesigurna uz veliku mogućnost nastanka zastoja u plaćanju obveza', ističe se u izvješću Fine. Istodobno je vrijednost dionica te tvrtke sa 100 kuna pala na 30 kuna, menadžeri bježe, zaposlenici su u strahu od budućnosti.