Hrvatska TRAŽE SMJENU UPRAVE

Mirni prosvjed malih dioničara Segestice

Članovi Udruge malih dioničara "Segestice" Sisak danas su ispred uprave te tvornice za proizvodnju alkohola, pića i octa sa 92-godišnjom tradicijom, održali mirni prosvjed s kojeg su pozvali Uskok, Državno odvjetništvo RH i Ministarstvo financija da ispitaju zakonitost rada uprave i istraže kako je Segestica dospjela pred stečaj.

Tvrtka, u kojoj Ministarstvo financija ima 21,1 posto suvlasništva, državi za trošarine i poreze trenutno duguje preko 100 milijuna kuna, a mali dioničari sa 78,9 posto udjela su razvlašteni i samo su fiktivni većinski vlasnici, rekli su predstavnici Udruge malih dioničara Segestice.

"Nama je neshvatljivo kako je Ministarstvo financija dopustilo da 'Segestica' godinama nekažnjeno ne plaća trošarine i poreze, a nama radnicima ako ne platimo jednu ratu, dolaze isključiti struju", rekla je predsjednica Udruge Ruža Šobar.

Prosvjednici su pozvali Ministarstvo financija da na ime neplaćenih poreza i trošarina poveća vlasnički udjel u tvornici i smijeni sadašnju Upravu, te da poduzme mjere za opstanak tvornice koja ima, ističu, vlastite poznate robne marke i industrijsku opremu za nastavak proizvodnje.

Na današnjem prosvjedu bilo je 11 od 33 mala dioničara, a Šobar tvrdi da ih većina nije došla zbog straha od Uprave, koju drži odgovornom za stanje u tvrtki.

Šobar i prosvjednici tvrde da su oni dioničari samo na papiru jer ih je prevario nekadašnji predsjednik Udruge kad je "s Upravom potpisao ugovor o prijenosu njihovih udjela na Upravu na ime 15 milijuna kuna duga za dionice". Na takvu odluku svog bivšeg predsjednika Udruga malih dioničara uložila je tužbu Trgovačkom sudu, koji je u prvostupanjskom postupku presudio u njihovu korist, ali se Uprava žalila i postupak rješavanja žalbe je u tijeku.

Šobar je rekla da su dugovi "Segestice" državi sa 17 milijuna kuna 2005. godine povećani na preko 100 milijuna kuna, dok je broj zaposlenih smanjen sa 160 na sadašnjih 98 radnika".
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još