'ZVECKANJE ORUŽJEM'

Josipović: Nije me iznenadio Tadićev istup

23.01.2010 u 15:31

Bionic
Reading

Novoizabrani hrvatski predsjednik Ivo Josipović u subotu je za posjeta Sinju novinarima izjavio da ga nije iznenadio sinoćnji istup srbijanskog predsjednika Borisa Tadića u Vijeću sigurnosti u kojem je optužio Hrvatsku da 'zvecka oružjem'

Mesić piše UN-u

Ured predsjednika Mesića će UN-u poslati cirkularno pismo kojim reagira na istup srbijanskog predsjednika Borisa Tadića pred Vijećem sigurnosti. Pismo koje će odaslati izjava je u kojoj hrvatski predsjednik objašnjava da je o vojnoj intervenciji pričao u kondicionalu, ali i kao upozorenje zbog međunarodnog ignoriranja Dodikove politike, najavio je Mesićev savjetnik za vanjsku politiku Tomislav Jakić, a prenosi Jutarnji list. Ističu da se Tadić poslužio proceduralnim trikom da bi onemogućio hrvatsku repliku jer je reagirao na istup veleposlanika BiH, a ne u službenom govoru pred Vijećem sigurnosti i time onemogućio repliku RH. Mesićeva reakcija UN-u postat će službeni dokument te institucije.

Tadić je takve optužbe izrekao zbog nedavne izjave odlazećeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da bi vojnom intervencijom trebalo presjeći koridor u bosanskoj Posavini ukoliko vodstvo Republike Srpske raspiše referendum za odcjepljenje tog entiteta od BiH.

Josipović je istaknuo da je takav Mesićev istup Tadić 'iskoristio više za domaću nego za međunarodnu javnost' jer je jasno da Hrvatska vodi konstruktivnu i mirotvornu politiku i politiku stabilnosti u regiji.

'Možda je ona 'famozna navodna' izjava predsjednika Mesića, koju nitko nije čuo, više bila metafora da se kaže kako treba očuvati jedinstvenu BiH, a nikakav poziv na rat, jer do rata nije nikomu', kazao je Josipović odgovarajući na novinarska pitanja.

U tom kontekstu Josipović je kazao da je BiH u ozbiljnim problemima te se otvara pitanje revizije Daytonskog sporazuma jer je Dayton po mnogo čemu iscrpio svoje mogućnosti.

'Za Hrvatsku je strateški važno da BiH bude stabilna zemlja, ali joj je i strateški važno da hrvatski narod u BiH ostvari jednakopravnost. To je najvažniji cilj hrvatske politike u odnosu na BiH', rekao je Josipović.

Naglasio je kako će Hrvatska kao supotpisnica Daytonskog sporazuma 'imati određenu ulogu u profiliranju stanovišta kako bi BiH trebala izgledati, ali do mjere koja ne predstavlja zadiranje u unutarnje poslove suverene i prijateljske BiH'.

Ivo Josipović u pratnji župana Ante Sanadera i gradonačelnika Sinja Ivice Glavana 
Od glavnog državnog odvjetnika očekujem jako puno

Na pitanje novinara zaslužuje li Mladen Bajić još jedan mandat glavnog državnog odvjetnika, Josipović je kazao kako će o tomu odlučivati Sabor i da se on ne želi miješati u taj izbor. 'Od glavnog državnog odvjetnika, ma tko on bio, očekujem jako puno - očekujem zaoštravanje borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala i očekujem povećanu učinkovitost', istaknuo je Josipović. Ako to ponovno bude Bajić, onda 'od njega očekujem da nastavi sve ono dobro što je radio, ali da će izvući pouke iz kritika koje su se odnosile na rad Državnog odvjetništva', kazao je.

Depolitizirati Sinjsku alku

Sinjska alka 'mora biti depolitizirana' i razvijati se ne samo kao sinjski i dalmatinski, nego i hrvatski brand, kazao je Josipović novinarima i dodao da je 'Sinjska alka vrijednost svjetskog kalibra'. Na upit očekuje li neugodnosti na Sinjskoj alci kao što su prošle godine pojedinci iz publike uzvikivali pogrdne riječi upućene predsjedniku Republike Stjepanu Mesiću, Josipović je kazao kako 'ne očekuje', ali je dodao kako uvijek može biti pojedinaca koji se neprimjereno izražavaju.

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić je rekao da očekuje da će novoizabrani predsjednik Josipović prihvatiti poziv za pokroviteljstvo Sinjske alke i dometnuo kako ne očekuje nikakvo 'zahlađenje odnosa'.

Naime, istekom mandata predsjednika Stjepana Mesića prestaje i njegovo pokroviteljstvo nad sinjskom viteškom igrom, a pokroviteljstvo se ne nasljeđuje automatski.

Nisam zaobišao Split zbog Keruma

Odgovarajući na upite novinara, Josipović je kazao kako njegov posjet Sinju ne znači zaobilaženje Splita, te da mu je 'apsolutno svejedno' što je splitski gradonačelnik Željko Kerum u nedavnoj izbornoj kampanji za predsjednika RH podržao Milana Bandića.