PROSVJED U OSIJEKU

Aktivisti tražili zabranu uvoza krzna

23.01.2010 u 14:24

Bionic
Reading

Aktivisti za prava životinja na današnjem prosvjedu u središtu Osijeka poručili su da od Vlade traže zakonsku zabranu uvoza i obrade krzna i krznenih proizvoda zbog patnji koje industrija nanosi životinjama, kao i zbog zagađenja okoliša

Aktivisti osječke udruge Pobjede i Prijatelja životinja transparentima s natpisima poput 'Krzno nose lijepe životinje i ružni ljudi' i 'Kad bi krzno govorilo – vrištalo bi' upozorili su da je mučenje životinja zbog krzna nezamislivo.

'Prije nego što budu usmrćene, živim životinjama u industriji se odere krzno. Uglavnom ih se potom ni ne ubije, nego ih se tako ostavlja da umiru', ogorčen je predsjednik Prijatelja životinja Luka Oman. Sve više ljudi svjesno je bolnog porijekla krznenih bundi, ali, naglašava Oman, krzno se ušiva i na ovratnike i druge dijelove odjeće: 'Za te manje dijelove deru se uglavnom psi i mačke koji su i najčešći kućni ljubimci.'Aktivisti su poveli svoje ljubimce, od kojih su neki udomljeni iz osječkog Azila za napuštene životinje o kojem brine udruga Pobjede. Jedan od pasa u povorci na leđima je nosio privezani natpis 'Moje krzno pripada meni'.

Hrvatska je još 2006. godine zabranila uvoz tuljanova krzna nakon prosvjeda aktivista za prava životinja u Hrvatskoj i svijetu. Ubijanje tuljana početkom svake godine u Kanadi jedno je od najkrvavijih pokolja na otvorenom u svijetu, zbog čega je i Europska unija lani slijedila hrvatski primjer i uvela zabranu okrutnog proizvoda.

Nakon osječkog prosvjeda hrvatski aktivisti pridružuju se prvom takvom okupljanju u BIH u Sarajevu sljedeće subote. Autobusima će krenuti iz Zagreba, preko Slavonskog Broda do BiH, a na putu im se mogu pridružiti zainteresirani građani. Kampanja 'Za Hrvatsku bez krzna' završava prosvjedom u Zagrebu 20. veljače, gdje Prijatelji životinja najavljuju okupljanje više stotina aktivista iz cijele zemlje.