ČIČAK U ZATVORU BILICE

'Uvjeti u zatvoru Bilice su očajni'

22.01.2010 u 17:16

Bionic
Reading

Delegacija HHO-a i čelnik te nevladine organizacije Ivan Zvonimir Čičak danas su posjetili zatvor u Bilicama kraj Splita te s upraviteljem Tihomirom Jakelićem organizirali obilazak prostorija s novinarima i fotoreporterima. Taj obilazak nije bio najavljen, a razlog je provjera uvjeta u kojima borave pritvorenici

Prije samog obilaska unutrašnjosti zatvora na Bilicama, u kuhinji je Čičak imao i razgovor s okupljenim reporterima i izvjestiteljima. Kapacitet objekta je maksimalno 146 osoba, a trenutno u njemu boravi 269 pritvorenika i zatvorenika. Veći postotak su baš pritvorenici koji se žale na prespore sudske procese zbog kojih su i pritvoreni.

Smještaj kriminalan, uvjeti očajni

Nakon obilaska i razgovora sa pritvorenicima i osobama koje odbijaju hranu, predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak je izjavio: "Smještaj zatvorenika na Bilicama je kriminalan, a uvjeti boravka očajni." Još je informirao javnost da od pritvorenika koji odbijaju hranu trojica štrajkaju glađu već desetak dana. Izgubili su po dva i pol kilograma i izjavili su da ne mogu više izdržati. Pritvorenici koji su jutros odbijali hranu, danas su ipak ručali. Čičak je na kraju zaključio: "Neki su pritvoreni već četiri-pet godina i to je strašno." U splitskom sudu sporost procesa opravdavaju kroničnim nedostatkom sudaca i taj je problem po njima tek odnedavno riješen.

U splitskom zatvoru prosjek boravka pritvorenika je 420 dana, što je najveći prosjek u RH. Drugi po redu je riječki u kojem je taj prosjek 380 dana. Ivan Zvonimir Čičak je istakao da je, po uvjetima boravka s obzirom na kapacitet, uvjerljivo najlošije stanje u Remetincu te nastavio: 'Dio krivnje za pretrpanost hrvatskih zatvora, osim činjenice da nema love i već godinama se ne ulaže u zatvorski sustav, ide i na račun medija i načina na koji oni izvještavaju. U medijima se proizvodi animozitet prema zatvorenicima i sustavno se stvara ambijent linča prema osobama koji su u sudskom procesu.'
Dio novinara se nije složio s tako izrečenom konstatacijom.

Upravitelj zatvora u Bilicama Tihomir Jakelić je informirao delegaciju HHO i novinare o prosvjedu 42 pritvorenika koji odbijaju hranu od 12. siječnja. Upravitelj i Čičak su naglasili da oni nisu u štrajku glađu, već odbijaju hranu. Kao dokaz, okupljenima je ponuđeno da ručaju u menzi zatvora. Provjerili smo kvalitetu hrane i uvjete u kuhinji koji su korektni i u tom smislu nema ozbiljnije primjedbe.

Jakelić se složio s konstatacijom da je zatvor pretrpan, u sobama je do desetak pritvorenika i uvjeti boravka su otežani. Obilaskom prostorija, nasumično su neke ćelije ispraznili i dopustili novinarima i fotoreporterima da provjere stanje. Ženski odjel je solidan i u njemu boravi 13 žena. U ostalim dijelovima zatvora su, primjerice, nedovoljni kapaciteti za tuširanje i kupanje, ali u sobama su televizori, ventilatori za nesnosne ljetne vrućine i čitava zgrada je odlično zagrijana.

Na prvi pogled i higijenski uvjeti zadovoljavaju, ako se ima u vidu da je ipak riječ o zatvoru, a ne o pansionu.

Čičak je napomenuo da je plan organiziranja uvjeta za pritvorenike koji su pod obradom USKOK-a nerealan i da će se to teško organizirati. Osim toga, najavio je posjet u svih 14 zatvora i kaznionica u Hrvatskoj kao dio akcije unapređenja uvjeta boravka za zatvorenike i pritvorenike. 'Ovo je prvi put da smo omogućili kamerama i fotoaparatima ulaz u zatvore i u ime HHO-a vas molim da uvažite privatnost pritvorenika', napomenuo je Čičak i pozvao na poštivanje njihovih ljudskih i građanskih prava.

Na kraju obilaska su se aktivisti HHO-a podijelili u nekoliko timova koji su imali dogovorene razgovore s nekim pritvorenicima. Glavna tema je sporost pravosuđa i odugovlačenje sudskih procesa. Ima i nekoliko grupnih suđenja, na Bilicama, primjerice, boravi skupina od 32 pritvorenika koji su u jednom procesu. Pojedini odvjetnici traže pojedinačna izuzeća i odugovlače procese. Podsjetimo da osoba u pritvoru smije biti tri godine, pa je to i dio strategije obrane u nekom procesima.