ENERGETSKI NEZAVISNA KUĆA

Vlasnik nije Solar System nego Grad Osijek

22.01.2010 u 15:15

Bionic
Reading

Oslobađajućom presudom okončan je sudski proces u kojem je udruga Zeleni Osijek 2007. godine zbog klevete tužila urednicu Nezavisnog magazina za okoliš Alert Ljiljanku Mitoš-Svoboda o izgradnji energetski nezavisne kuće u Osijeku. U studenome prošle godine Županijski sud u Osijeku odbacio je žalbu Zelenog Osijeka na presudu Općinskog suda u vezi s člankom 'CARDS-2004 za opremu privatne kuće!?'

Članak problematizira činjenicu da je Grad Osijek dao građevinsko zemljište od 1270 četvornih metara uz Dravu i komunalni doprinos privatnom investitoru, tvrtki Solar System, za gradnju kuće u kojoj sada žive vlasnici te tvrtke. Osim toga, u opremanje objekta novac je uložio i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) te Europska komisija preko predpristupnih fondova. Zeleni Osijek u priču je upleten jer se u spornoj kući odvija dio aktivnosti nekih projekata udruge čiji je tajnik Goran Pichler, suvlasnik Solar Systema.

Priča počinje 2002. godine kada je bivši gradonačelnik Zlatko Kramarić sa Solar Systemom potpisao ugovor o projektu 'Energetski nezavisna kuća Osijek' kojim Grad Osijek daje građevinsko zemljište i komunalni doprinos da bi tvrtka izgradila objekt od 550 četvornih metara. Grad je trebao dobiti prizemni dio kuće za prezentacijske aktivnosti, a dva stana na katu predviđena su za Pichlerove.

Međutim, sudeći prema današnjoj izjavi Gorana Pichlera, on sada živi u gradskoj kući. 'Trenutno je cijeli objekt u vlasništvu Grada Osijeka iako je Grad u gradnji sudjelovao samo s parcelom, no gospodin Kamenko je pripremio svu dokumentaciju za podjelu objekta', napisao nam je Pichler, a izjavu o tome danas nismo mogli dobiti od pročelnika Gradskog odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo Milana Kamenka.

Pichler kaže da su objekt posjetile stotine Osječana. 'Opširne savjete za konkretne probleme dobilo je oko 130 građana, a u programu besplatnog telefona tijekom projekta savjetovano je od 60 do 90 građana mjesečno. Napravljene su razne brošure, tisuće letaka, energetske izložbe po cijeloj Slavoniji i cijeli niz drugih aktivnosti. Projekt je završen, prošao nezavisnu financijsku reviziju te kontrolu Ureda za udruge, agencije SAFU-a te Ureda EU u Zagrebu.'

Za taj projekt, pod nazivom 'Agencija za energetsku edukaciju Istočne Slavonije', Zeleni Osijek dobio je 780 tisuća kuna iz fonda EU komisije CARDS 2004. Kontakt osoba i ovaj put bio je Goran Pichler. Iste godine udruga je dobila još 40 tisuća kuna od Ministarstva zaštite okoliša za projekt sličnog naziva 'Pokretanje energetske edukacijske agencije EEA na području uštede energije i obnovljivih izvora energije'. Zatim je, također iste godine, još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost preko ugovora s Gradom Osijekom u opremanje objekta utrošio novih 220 tisuća kuna.