NAPOKON SIGURAN

Josipović na 'turneji zahvale'

22.01.2010 u 08:01

Bionic
Reading

Novi predsjednik Ivo Josipović kreće na 'turneju zahvale', a počinje danas odlaskom na proslavu 17. godina akcije Maslenica. Dobio je osobno osiguranje, zadovoljan je njime i moći će se uputiti u nekoliko hrvatskih gradova kako bi i nakon izbora bio s građanima te im zahvalio na podršci, piše Večernji list

U povodu 17. obljetnice akcije Maslenica, susrest će se i s građanima Šibenika i Zadra, a sigurno je da će se s Dubrovčanima družiti 2. veljače na Festi Sv. Vlaha.

'Ne može sada stići baš u svaku županiju, ali njegova je želja da redovito komunicira s građanima i ovo će biti samo početak', rekli su Večernjakovoj novinarki u Josipovićevom stožeru na Iblerovu trgu koji je pretvoren u privremeni ured u kojem će ostati do useljenja na Pantovčak. Do inauguracije 18. veljače Josipović ima pune ruke posla. Prvo je 'odradio' hrvatske medije, a sada ispunjava zahtjeve iz inozemstva, uglavnom iz regije. Tako je razgovarao i za agencije Beta i Tanjug, za beogradski B92, ali i za sarajevsko Oslobođenje i Glas Amerike.

'Sedam, osam sati dnevno prolazi u tome, ima još i niz poziva na susrete sa svojim kolegama iz glazbenog miljea, sudjelovanje u kulturnim programima, a ima i još neke obveze na Pravnom fakultetu', objašnjava glasnogovornica Danica Juričić

Paralelno s medijskim aktivnostima novoizabranog predsjednika, teku i pripreme za njegovu inauguraciju. Jučer je potvrđeno da će se unutar protokola naći mjesta i za Beethovenovu 'Odu radosti', koju će vjerojatno izvesti Zagrebačka filharmonija. 'Prije svega, sve se treba dogovoriti s protokolom, potom uzeti u obzir da je riječ o sredini veljače i da je inauguracija na otvorenom prostoru i tek onda vidjeti kako se može nešto 'uglaviti' u tako zadane gabarite. Više detalja znat ćemo kada završimo pregovore s protokolom', objašnjava Mirando Mrsić, koji je vodio Josipovićevu izbornu kampanju.

Mrsić ne želi ponovno nagađati o broju i imenima savjetnika predsjednika Josipovića. 'Predsjednik Josipović tek se upoznaje sa strukturom ureda i kada to obavi, moći će vidjeti kakav ured želi i kako će biti ustrojen. Sve do tada nema smisla nagađati', kaže Mrsić, kojega svi vide kako jednog od sigurnih predsjednikovih savjetnika.

Damir Grubiša s Fakulteta političkih znanosti kotira kao mogući savjetnik za vanjsku politiku, ali kaže 'kad ponudu dobije, o njoj će dobro razmisliti', a novi predsjednik najavio je i razgovore sa savjetnicima Stipe Mesića kako bi odlučio hoće li nekog od njih zadržati. Večernji list podsjeća da je Josipović obećao svoj puni tim predstaviti dan nakon inauguracije, dakle 19. veljače.