Hrvatska SPLITSKA INICIJATIVA

Sindikati i poslodavci zajedno protiv Vlade

U četvrtak je u hotelu Park u Splitu održana zanimljiva konferencija za medije na kojoj su vjerojatno prvi put javno istupili predstavnici poslodavaca i sindikata, a protiv državne administracije, ali i protiv Vlade RH te politike i političara općenito. S tog skupa je i upućen zajednički apel Vladi RH s listom zahtjeva HUP-a Dalmacije i HUS-a

Ispred HUP-a Dalmacije je istupio Hrvoje Marušić, čelnik te udruge, a ispred HUS-a čelnici Ozren Matijašević i Jozo Marić. Šira elaboracija neodrživog stanja u privredi Dalmacije, gdje je, po Marušićevim riječima, samo u posljednje vrijeme izgubljeno tri milijarde eura investicija, sažeta je u tri točke zahtjeva prema Vladi RH.

Leo Nikolić
Udruženi HUP-ovci i HUS-ovci
Prva točka zahtijeva od Vlade RH da projekte čija je investicijska vrijednost iznad 100 milijuna eura proglasi projektima od nacionalnog interesa.
U drugoj točki se zahtijeva da Vlada RH pozove župane tri dalmatinske županije te gradonačelnike i načelnike općina da im donošenje planova bude prioritet.

Treći zahtjev je traženje od Vlade RH da ukine zabranu etažiranja u turističkim zonama jer će u protivnom teško biti pridobiti investitore. Različiti modeli egzistiraju u svijetu, pa nema razloga da ne funkcioniraju i u nas.

Hrvoje Marušić, čelnik HUP-a, još je dodao: 'Projekti vrijedni preko tri milijarde eura su izgubljeni ili su još na čekanju zbog neučinkovitosti i nebrige državne i lokalne administracije. Osim toga, u proračun se nije uprihodilo oko 600 milijuna PDV-a na te investicije, što je još jedna kolateralna šteta. U tri dalmatinske županije su zaustavljeni razni projekti. Neki od tih su Trogir stari grad i Brodotrogir, Adriavinil, hotel u Makarskoj, Maslenica na Šolti, Mljet, Hrvatski san u dubrovačkom primorju i još neki projekti koji su gotovi, za koje postoje investitori i novac i čekaju se konkretni planovi. Mi cijenimo napore Jadranke Kosor u sprečavanju korupcije, ali isto tako očekujemo da dođe i da nas sasluša, taj put će joj se sigurno isplatiti.'

Slijede i konkretni potezi?

Upitali smo Hrvoja Marušića iz HUP-a što će napraviti ako se Vlada RH i Jadranka Kosor nekim slučajem ogluše o njihovu inicijativu: Ako premijerka i Vlada ne shvate ozbiljno ove zahtjeve, onda mogu reći da je to tužno i svi zajedno se onda nemamo više za što boriti, krajnji je trenutak za djelovanje i konkretne poteze.

Na projektima koji su iz neopravdanih razloga na čekanju u ove tri dalmatinske županije bi se trenutno zaposlilo nekoliko tisuća radnika iz građevinskog sektora, a osim toga, posredna korist bi bila puno više posla za Cemex koji radi s pola kapaciteta i za Željezaru Split koja je bez posla.

Ozren Matijašević, čelnik HUS-a, kazao je: 'Pregolema, troma državna i lokalna administracija glavna je prepreka za realizaciju tih projekta; neučinkoviti su, skloni mitu, korupciji i blokiraju poduzetništvo. Rezultat takvog ponašanja i nerada je gašenje i gubitak radnih mjesta. Zahtjevi koje godinama već HUS upućuje Vladi su zapravo identični inicijativama HUP-a, a to su smanjenje javne potrošnje i poreznih troškova.

Ukoliko se ne podrže ovakve inicijative koje donose radna mjesta i pune proračun, i ove godine će nas Vlada uveseljavati novim nametima i rebalansima', zaključio je Matijašević.


Na kraju je još istaknuto da ovaj zahtjev vezan uz etažiranje ne znači zeleno svjetlo za novi val apartmanizacije i betonizacije jer se to odnosi samo na lokacije koje su previđene isključivo za turizam i to je stvar inspekcija i pravne države. Slična praksa u uređenim zemljama u svijetu je to već pokazala.

Premda su neki od navedenih projekata izazivali kontroverze koje su sada razriješene,  primjerice Blagaićev u dubrovačkom primorju ili projekt prenamjene Brodotrogira nakon privatizacije po modelu poduzetnika Slobodana Ljubičića, pitanje je u kojoj će mjeri Vlada RH i premijerka odgovoriti na splitsku inicijativu. Dosadašnje bavljenje Jadranke Kosor čistkama u svojoj stranci i obračunom s polovnim premijerom ili, primjerice, bizarne polemike o tome tko će štititi novog predsjednika samo zorno pokazuju da se politika zapravo bavi samom sobom i nerealno je očekivati radikalniju promjenu takvog ponašanja.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još